Eerbetoon aan legendarische olifant

Een eerbetoon aan de legendarische olifant Tim die gisteren op 51-jarige leeftijd door een natuurlijke oorzaak is overleden. De enige tekens op zijn lichaam waren de afdrukken, achtergelaten door andere olifanten. Misschien waren het zijn metgezellen die probeerden hem weer op te tillen. Het leven in hem terug te duwen.

Tim was een iconische bul met grote slagtanden. Hij veroverde de harten van mensen over de hele wereld, die naar Amboseli kwamen om hem te fotograferen. Hij was een prachtige olifant en een ambassadeur voor zijn soort. Tim laat een enorm gat achter in het hart van het Amboseli-ecosysteem. Hij was een van de weinige olifanten van zijn formaat die kalm de menselijke aanwezigheid tolereerde en een gevaarlijk naïef vertrouwen in mensen stelde.

Paula Kahumba schreef o.a.: “Tim was de meest majestueuze olifant die ik ooit heb ontmoet. Waarschijnlijk de grootste tusker in Afrika. Ik voel me bijzonder gelukkig dat Tim me bij vele gelegenheden dicht bij hem heeft laten komen.” Tim heeft als grote bul veel jongen verwekt en gelukkig leven zijn genen voort in veel van de andere Amboseli-olifanten.

Geef olifanten de ruimte

De rechtbank in Tamil-Nadu in India heeft een verzoekschrift behandeld van de Indiase Raad van State voor de sloop van ruim 800 gebouwen, met uitzondering van de huizen van de lokale bevolking, in de regio van het Mudumalai National Park. Dit gebied is door de regering van Tamil-Nadu aangewezen als een belangrijke olifanten-corridor. Deze olifantencorridor is 22,64 km lang en 1,5 km breed. Het is een essentiële verbindingsweg voor een populatie van 900 olifanten, die migreren tussen het oostelijke en westelijke deel in dit gebied.

“We tolereren het niet langer dat de mens de olifanten in de weg zit!”, aldus de hoofdofficier van justitie Sharad A. Bobde. Olifanten zijn weliswaar groot en krachtig, maar tegelijkertijd heel kwetsbaar. Hoofdofficier Bobde liet weten dat de rechtbank een commissie onder leiding van een gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof heeft ingesteld, om individuele bezwaarschriften van gedupeerden van de sloop af te handelen.

Enkele eigenaren van resorts gaven tijdens de rechtszitting aan dat olifanten en mensen prima naast elkaar kunnen bestaan en de sloop onnodig is. De hoofdofficier kwam echter op voor de rechten van olifanten en zei dat de mens sowieso niets in het leefgebied van olifanten te zoeken heeft! De hoofdofficier verwees vervolgens naar een verordening die in 1996 is opgesteld. Hierin staat beschreven dat er géén bouw zal worden toegestaan ​​in olifantencorridors, zoals duidelijk staat aangegeven in het rapport, met de naam ‘Gajah’, van de Elephant Task Force.
In de Indiase regio Assam, waar mens-olifantconflicten ook een ernstig probleem vormen, zet de olifantenspecialist Dr. Sarma zich sinds het begin van de jaren negentig in om zieke olifanten te behandelen en wilde olifanten, die betrokken zijn geraakt bij een mens-olifantconflict, terug naar de bossen te brengen. Per jaar helpt en behandelt hij 600-700 olifanten. Hij is de eerste deskundige die pijlen met een kalmerend middel heeft gebruikt om bullen in musth tot bedaren te brengen, zodat ze teruggebracht konden worden naar de bossen van Assam. Het doel hiervan is om de olifanten te beschermen en tegelijkertijd de mensen in de omliggende dorpen.

Het daadwerkelijke probleem gaat echter veel verder dan het kalmeren van olifanten om ze vervolgens terug te brengen naar de bossen. De explosieve toename van de menselijke bevolking veroorzaakt het grootste probleem, namelijk; ontbossing! Als gevolg van de ontbossing is het totale eco-systeem ontwricht en fragiel geworden. Op veel plaatsen hebben mensen illegale nederzettingen gebouwd, waarbij veel leefgebied van de olifanten verloren is gegaan. Nietsvermoedende olifanten op zoek naar voedsel en water komen hierdoor steeds vaker mensen tegen tijdens hun migratietochten, met alle verstrekkende gevolgen van dien.

Een term die vaak in de lokale taal wordt gebruikt is ‘khilonjiya’ of ‘inheems’. De ‘khilonjiya’ is het bos, de bomen, de dieren, de planten, de vis, de olifanten, de vogels. Dit land is van hen, niet van de mens! Het is daarom van essentieel belang voor de toekomst van olifanten en het hele ecosysteem dat de mens olifanten de ruimte geven die ze nodig hebben.

Bron: New Delhi.

Juridische strijd om de toekomst van olifant Happy

Anders dan haar naam doet vermoeden is olifant Happy bepaald niet ‘happy’ in de dierentuin in Bronx, waar zij al meer dan 40 jaar verblijft. Integendeel, ze leidt een eenzaam bestaan op slechts één hectare grond en schijnt de helft van de tijd binnen gehouden te worden in een klein verblijf.

Happy is in 1971 in het wild geboren. Als babyolifantje is ze uit de Thaise bossen bij haar moeder en kudde vandaan gekaapt, om verkocht te worden aan een safaripark in Californië. Hier bleef ze totdat ze in 1977 in de dierentuin in Bronx terechtkwam. Aanvankelijk leefde Happy hier samen met 3 andere olifanten, maar de afgelopen 17 jaar is ze helemaal alleen.

In 2005 was Happy de eerste olifant die, door middel van de ‘spiegel-zelfherkenningstest’, tijdens een onderzoek aantoonde dat olifanten zichzelf herkennen in de spiegel en dus een groot zelfbewustzijn hebben.

Sinds september vorig jaar is er een juridische strijd gaande, tussen de beschermingsorganisatie Nonhuman Rights Project (NhRP) en de Bronx Zoo, om via de rechter af te dwingen dat Happy naar een opvangreservaat in Tennessee kan worden gebracht.

Op maandag 6 januari heeft NhRP voor de derde keer gepleit in het Bronx Supreme Court. Steven Wise, voorzitter van NhRP, die vele decennia heeft gewerkt als advocaat voor de dierenbescherming, voerde tijdens de zitting aan, en experts bevestigden dit, dat Happy als persoon rechten heeft. Het is in het belang van Happy’s welzijn dat ze wordt bevrijd van haar eenzame bestaan in de dierentuin. Happy heeft recht op een beter leven in Tennessee Elephant Sanctuary. In het opvangreservaat zou het leefgebied van Happy 2600 hectare groot zijn. Bovendien zal ze op natuurlijke wijze in groepsverband met 10 tot 15 andere olifanten gaan leven, zoals olifanten dit van nature doen.

De Bronx Zoo zelf verwerpt het argument van NhRP dat Happy als persoon met rechten gezien moet worden. De dierentuin verwerpt sowieso alle argumenten van NhRP en noemt ze zelfs misleidend en incorrect. De dierentuin voerde verder aan dat Happy al meer dan 40 jaar professionele zorg krijgt van ervaren verzorgers, niet in een isolement leeft, zich niet verveelt en ook niet gedurende de helft van de tijd binnen wordt gehouden in een klein verblijf. De Bronx Zoo is ervan overtuigd dat de rechtbank zal beslissen tegen NhRP.

Steven Wise hoopt namens de NhRP op een uitspraak in het belang van Happy’s welzijn en dat de argumenten die NhRP tijdens de drie zittingen naar voren heeft gebracht voldoende zijn om haar naar het opvangreservaat te laten gaan.

Foto van Richard Harbus.

Dierenorganisaties vragen minister er werk van te maken om Buba een nieuw thuis te geven.

Dierenorganisaties roepen minister Schouten in een brief op olifant Buba van circus Freiwald te helpen met een verhuizing naar Elephant Haven in Frankrijk. Deze nieuwe olifantenopvang heeft de minister reeds op de hoogte gesteld bereid en in staat te zijn om olifant Buba op te vangen. Het ministerie gaf eerder een ontheffing af om Buba voorlopig mee te laten reizen met het circus op voorwaarde dat deze zou meewerken aan opvang zodra een geschikte locatie zich aandient. De organisaties verzoeken de minister dan ook nu in gesprek te gaan met het circus en de opvanglocatie.

Woordvoerder Alex Romijn van Bite Back: “We strijden al langere tijd voor olifant Buba. Deze kwestie speelt al jaren. Wij hopen dat zij nu eindelijk snel naar een opvang kan. Wij denken dat de situatie voor Buba enorm vooruit kan gaan. Vrij van de stress van het continu reizen en de kleine oppervlakten waarop het circus steeds staat.“

Recent kwam circus Freiwald nog in het nieuws doordat ze een vermaning kregen van de NVWA voor het schenden van voorwaarden van de ontheffing. Supporters van het circus zamelden ook recent geld in voor de kosten die de olifant voor het circus meebrengt. Woordvoerder: “Ook de financiële situatie van het circus biedt geen goede basis. Het dier heeft gespecialiseerde zorg nodig. En hoewel het circus binnen zijn kaders vast het beste probeert te doen, kan een gespecialiseerde opvang meer voorzien in de behoeften van de olifant. Als het circus houdt van Buba, dan gunt hij haar de kans op een beter leven.“

De volgende organisaties ondertekende de brief: Bite Back, Dierbewustleven, Animal Rights, Een DIER Een VRIEND, Comité Dierennoodhulp, Vrienden van de Olifant, Stichting Dierennood, Stichting Rechten voor al wat leeft.

CANDLELIGHT FOR ELEPHANTS

Op 4 januari wordt CANDLELIGHT FOR ELEPHANTS georganiseerd. Een kaarslichtwake over de hele wereld om de olifanten te gedenken die hun leven in gevangenschap hebben geleden en uiteindelijk in 2019 zijn overleden.

Vrienden van de Olifant zal in het bijzonder Tiriki eren en voor haar een kaarsje aansteken. De uitgemergelde bejaarde processie-olifant, die haar hele leven is uitgebuit en geëxploteerd. Haar leven was een hel vol marteling en wreedheden. Tiriki heeft nooit gekend hoe olifanten met hun soortgenoten in groepsverband in de natuur behoren te leven. Tiriki’s trieste leven is helaas geen uitzondering. Er leven in Azië nog talloze olifanten onder vergelijkbare schrijnende omstandigheden, die recht hebben op een beter leven.


Wereldwijd staan verschillende natuurorganisaties op 4 januari stil bij het verlies van olifanten zoals Tiriki. Doe mee met de kaarslichtwake. Steek op 4 januari een kaarsje aan voor een olifant die in gevangenschap heeft geleefd en dit jaar is overleden. Maak een foto van de kaarslichtwake en stuur deze naar #Vigil4Elephants met een tag naar #SamWhincup, mede-organisator van Vigil 4 Elephants. Van de ingezonden foto’s zal een video worden gemaakt.