Kasewe een stapje dichter bij een leven in het wild.

De grote dag van Kasewe & Mkaliva! ⁣⁣
⁣⁣
Mkaliva, de ster uit de film van Netflix⁣⁣ ‘Holiday in the Wild’, en haar beste vriendin Kasewe zetten op dit moment hun volgende stap in de richting van een leven in het wild en worden vervoerd naar Kafue National Park.

Kasewe en Mkaliva ontwikkelen zich goed en zijn toe aan de volgende stap. Vanuit de baby-opvang worden zij naar de opvang voor jonge olifanten gebracht. Hier kunnen zij ook in het wild levende olifanten gaan ontmoeten. Voor hun ontwikkeling zijn interacties met de wilde olifanten heel belangrijk. Het is de volgende stap voor de weesolifantjes, een stapje dichter bij een terugkeer naar de vrije natuur. Maar voordat zij de echte grote stap naar een zelfstandig leven in de natuur gaan maken zullen nog jaren aan voorbij gaan.

Een absolute mijlpaal voor het GRI-weesolifantenproject

Chamilandu schrijft geschiedenis door als eerste gerehabiliteerde weesolifant in Zambia een baby ter wereld te brengen.

Chamilandu was slechts twee jaar oud toen ze in 2008 werd opgenomen in het olifantenweeshuis van Game Rangers International. Ze groeide daar op tot een indrukwekkende matriarch. Vier jaar geleden koos ze voor een leven in de vrije natuur, in Kafue National Park. Maar ze bleef haar familie zeer trouw en kwam regelmatig op bezoek in het opvangkamp. In september 2017 werd Chamilandu gespot met een wilde bul en na enige tijd werd geconstateerd dat ze zwanger was. Een olifantendracht duurt gemiddeld 24 maanden en naarmate de tijd verstreek nam ook de spanning toe. Tijdens een van haar bezoeken, in mei 2018, zocht Chamilandu haar verzorger Maison op. Ze liet toe dat hij haar buik betaste en onderzocht. Dit ontroerende moment illustreert de intense band die Chamilandu heeft met de enige familie die ze ooit heeft gekend. Bij elk bezoek werd Chamma, zoals de verzorgers haar liefkozend noemen, zorgvuldig geobserveerd. De zwangerschap leek haar steeds zwaarder te vallen en ze oogde vermoeid. Toen ze op 9 september jl. plotseling in de boma verscheen, wist het team dat ze wilde komen bevallen op deze voor haar zo vertrouwde en veilige plek.

In het wild worden moederolifanten natuurgetrouw bijgestaan door de andere volwassen vrouwtjes in de kudde. Maar Chamilandu wist dat zij er alleen voor stond; haar maatjes Batoka en Tafika waren niet geschikt om deze belangrijke taak op zich te nemen. Dus koos zij heel bewust voor de veiligheid en de bescherming van de weesopvang en bood zo haar kleine baby de beste kans op overleving. De hele bevalling duurde slechts 10 minuten en iedereen keek ademloos toe. Na de geboorte werd het prachtige babyolifantje door twee verzorgers overeind geholpen om voor het eerst bij zijn mama te gaan drinken. Er vloeiden talloze tranen van vreugde. Voor het GRI-team voelt deze geboorte als een adembenemend wonder; een indrukwekkend geschenk van de natuur. Een absolute mijlpaal voor het GRI-weesolifantenproject!

Als oudste olifant van de kudde heeft Chamilandu jarenlang heel veel weesjes met haar warme moederliefde omringd. En nu heeft ze als eerste haar eigen kleine baby ter wereld mogen brengen. Chamilandu en haar baby werden door de hele kudde enthousiast en opgewonden begroet. Deze prachtige olifantenfamilie is ongetwijfeld de kroon op het werk van GRI. Het olifantje kreeg de naam Mutaanzi David. Mutaanzi betekent: Eerstgeborene. Het bulletje is vernoemd naar David Shepherd. Een speciale naam voor een bijzondere olifant.

Uitgemergelde processie-olifant Tiriki overleden

De bejaarde olifant Tikiri was een van de 60 processie-olifanten die elk jaar moesten marcheren op het Perahera-festival in Kandy op Sri Lanka. In augustus plaatste Save Elephant Foundation (SEF), de organisatie van Sangduen ‘Lek’ Chailert in Thailand, foto’s van Tiriki, die haar uitgemergelde lichaam als gevolg van haar gruwelijke bestaan onthulden. Onder het kleurrijke processiegewaad zag niemand de uitgemergelde conditie en de vele verwondingen van de 70-jarige olifant. Dankzij de publicatie van foto’s door SEF kreeg het wrede bestaan van Tiriki wereldwijde aandacht.

De minister van Toerisme van Sri Lanka bevestigde later dat ze uit de processie was gehaald en teruggebracht naar de eigenaar. Dit betekende helaas geen verbetering in haar leefomstandigheden. Lek heeft op Sri Lanka geprobeerd om Tiriki te helpen. Lek heeft de blik in de ogen van Tiriki gezien en wist dat zij uitgeput was. Tiriki is op 24 september overleden.

Hoewel Tiriki naar verluid wel enige medische zorg heeft gekregen en uit de processie is gehaald, was haar toekomst onzeker. Een woordvoerder van de boeddhistischetempel die het festival organiseert, vertelde dat Tikiri leed aan een “spijsverteringsaandoening”. De werkelijke oorzaak is echter het feit dat Tiriki haar hele leven is uitgebuit en geëxploiteerd. Zij heeft nooit voldoende, laat staan kwalitatief goed, voedsel en voldoende water gekregen. Hierdoor had zij ernstige spijsverteringsproblemen. Haar leven was een hel vol marteling en wreedheden, waar door haar overlijden nu een einde aan is gekomen. Tiriki heeft nooit gekend hoe olifanten met hun soortgenoten in groepsverband in de natuur behoren te leven.

Tiriki’s trieste verhaal is helaas geen uitzondering. Er leven in Azië nog talloze olifanten onder vergelijkbare schrijnende omstandigheden, die recht hebben op een beter leven.

Film Love & Bananas was succesvol!

Om de bezoekers in de stemming te brengen was de ruimte sfeervol gedecoreerd met gele lampionnen, bananen en bananenbladeren. De bezoekers kwamen via de gele loper in het theater. Zij ontvingen bij binnenkomst een bananendrankje, bananencake en gebakken banaan.

Veel bezoekers hebben uitgebreid met Lek kunnen praten. De film was heel indrukwekkend. De beelden over de achtergronden van de toeristenindustrie waren afschuwelijk om te zien. Veel mensen waren na afloop stil door emoties. Het was een bijzondere avond.

Vannacht ontvingen we al aanmeldingen van mensen die peetouder zijn geworden of donaties voor de olifanten in ENP hebben gedaan. Fantastisch!
Wij wensen Lek en haar team nog een mooie tour en hopen dat veel mensen deze film gaan bekijken.

Botswana heft jachtverbod op!

De wereld is op het verkeerde been gezet.

Het verbod op de jacht op olifanten in Botswana wordt toch opgeheven. Ondanks de schijnbaar positieve signalen die van de conferentie van de staatshoofden van de vijf aangrenzende landen uitging.

Onlangs hebben we gemeld dat het er naar uitzag dat het opheffen van het jachtverbod van tafel was. Dat de protesten wereldwijd toch effect hebben gehad en de toekomst van de olifanten er weer beter uitzag. De wens bleek de vader van de gedachte. De conferentie was duidelijk een rookgordijn om de wereld op het verkeerde been te zetten. Want nauwelijks een week later werd wereldkundig gemaakt dat het jachtverbod uit 2014 opgeheven zou worden.

Troffeejacht levert Botswana veel geld op
Achteraf gezien was het ook te mooi om waar te zijn. De president van Botswana is een doorsnee politicus die als het er op aankomt alleen aan zichzelf denkt. De toenmalig president Ian Khama, die in 2014 het jachtverbod invoerde, is een politieke tegenstander van de huidige president Masisi en die wil hij een hak zetten. Daarnaast zijn er later dit jaar verkiezingen en de populariteit van Masisi is bijzonder laag. Door het verbod op te heffen probeert hij in het noorden bij de boeren zijn populariteit te vergroten, maar de belangrijkste reden is toch het grote geld wat de jachtvergunningen oplevert.

De bewering dat de olifantenjacht weer zal worden toegelaten op een “gecontroleerde en ethische manier”, komt uit de koker van een ingehuurd Amerikaans PR-bureau, omdat gevreesd wordt voor een negatief effect op het toerisme in Botswana. President Masisi weet zich in ieder geval gesteund door president Trump en de invloedrijke jagersvereniging in Amerika.

Dat de olifanten opnieuw het slachtoffer zijn van “geld en macht” is verschrikkelijk triest.

Botswana wil handel in ivoor legaliseren
Botswana wil naast het opheffen van het jachtverbod ook proberen onder het internationale handelsverbod op ivoor uit te komen. Hiermee wordt het idee gewekt dat de olifant geen bedreigde diersoort is en niet met uitsterven bedreigd wordt. Hierdoor wordt de stropers helemaal vrij spel gegeven, zal de vraag naar ivoor nog meer toenemen en het vermoorden van olifanten gigantische vormen aannemen. Wanneer het voorstel van Botswana wordt goedgekeurd, betekend dit een tijdbom onder het leven van de resterende olifanten.

Vrienden van de Olifant vindt dit voorstel volstrekt onacceptabel.
Vrienden van de Olifant is lid van het Species Survival Network (SSN), een internationale coalitie van natuurbeschermings-organisaties die zich inzet voor de verbetering en handhaving van het Verdrag van de Internationale Handel in Bedreigde Dier- en Plantsoorten (CITES). De SSN-leden zullen er alles aan doen om gezamenlijk de verlichting van het verbod op de ivoorhandel te voorkomen.


Botswana vermijden tijdens vakantie
Botswana trekt veel toeristen, omdat het bekend staat om zijn natuurbehoud. De toerismesector is de op een na grootste inkomstenbron van het land. Het advies van de natuurbeschermingsorganisaties wereldwijd, is om Botswana te mijden en geen vakanties daar door te brengen.