Vermiste weesolifantjes teruggevonden!

Half mei zijn er drie weesolifantjes overgeplaatst van de babyopvang in Nairobi naar de opvanglocatie in Ithumba. Een week na hun overplaatsing was het drietal plotseling verdwenen. De verzorgers gingen er in eerste instantie vanuit dat de vermiste weesjes zich bij één van de groepen seniorwezen bevonden. Toen ook de groepjes van Mutara en Suguta zich in de buurt van de opvang lieten zien, wisten de verzorgers zeker dat het drietal niet bij de seniorwezen was. Er werd vervolgens met man en macht gezocht. Anti-stropersteams werden ingelicht, de Kenya Wildlife Service verrichte extra patrouilles en er werd vanuit de lucht gezocht. Om in de wijde omtrek, tussen de kuddes wilde olifanten, drie jonge weesolifantjes terug te vinden was een enorme klus.

Naarmate de tijd verstreek hielden de verzorgers rekening met slecht nieuws. De verrassing was dan ook bijzonder groot toen het drietal op 4 augustus werd gespot door een van de Anti-stropersteams. De weesolifantjes bevonden zich op dat moment in het gezelschap van een wilde kudde olifanten. Dupotto, het jongste olifantje, werd het eerst gered en naar Ithumba teruggebracht.


De twee oudere olifantjes waren pas kort in het weeshuis. Zij verkeerden in goede conditie omdat zij veel langer bij hun moeder en kudde hebben geleefd, voordat zij wees werden. Omdat de reddingsoperatie van Dupotto een enorm zware klus was, werd er besloten om de twee anderen bij de kudde wilde olifanten te laten en hun ontwikkeling op afstand te volgen.

Dupotto was pas enkele weken oud toen zij haar moeder verloor en in de babyopvang terecht kwam. Zij is nog niet zelfstandig genoeg om zich te kunnen redden in de vrije natuur. In de opvang werd pas goed duidelijk dat Dupotto’s conditie enorm te lijden heeft gehad van dit hachelijke avontuur. Dupotto was blij dat zij eindelijk weer terug was in de veilige en vertrouwde omgeving van de opvang. Het is echt een wonder dat een jong olifantje als Dupotto zo’n lange tijd in de natuur heeft weten te overleven!

Wereld Olifanten Dag

Wereld Olifanten Dag is ingesteld om aandacht te vragen voor de dringende noodzaak om de Aziatische en Afrikaanse olifanten te beschermen. Olifanten zijn bij miljoenen mensen geliefd, zij worden geëerd en gerespecteerd door mensen en culturen over de hele wereld, maar het voortbestaan van dit majestueuze dier hangt aan een zijden draad.

Olifanten zijn intelligent, zijn familiegericht en hebben een geweldig geheugen. Ze voelen een ​​breed scala aan diepe emoties, van intense droefheid tot vreugde die aan enthousiasme grenst, evenals empathie en verbluffend zelfbewustzijn. Ze maken deel uit van een complexe, ondersteunende samenleving, zoals wij die ook kennen. Als je met dit alles rekening houdt, is het logisch dat wij ons verbonden voelen met olifanten. Toch worden talloze olifanten jaarlijks op gruwelijke wijze vermoord door hebberige stropers voor hun ivoor. We bewonderen olifanten voor een deel omdat we de beste menselijke eigenschappen in hen herkennen, maar de manier waarop een aantal mensen de olifanten behandelen vertegenwoordigt het ergste menselijke gedrag.

De geschiedenis van Wereld Olifanten Dag
Wereld Olifanten Dag is in 2011 gestart door de Canadese filmmaker Patricia Sims en Elephant Reintroduction Foundation in Thailand. Deze dag werd op 12 augustus 2012 voor het eerst gevierd. Het initiatief werd ondersteund door William Shatner (bekend van Star Trek) die het commentaar insprak van de documentaire Return to the Forest, een fascinerende 30 minuten durende film over het terugbrengen van gevangen Aziatische olifanten naar de natuur.
De belangrijkste oorzaken van de bedreiging met uitsterven van de olifanten zijn: het vermoorden van olifanten vanwege hun ivoren slagtanden; het verlies van hun natuurlijke leefgebieden, waardoor mens-olifant-conflicten ontstaan; de toeristenindustrie en het feit dat de zwangerschap van olifanten ongeveer 2 jaar in beslag neemt.
Doordat de natuurlijke leefgebieden voor olifanten en andere dieren in het wild steeds kleiner worden, door uitbreiding van nederzettingen en het aanleggen van landbouwgebieden, worden de olifanten honderden kilo’s voedsel ontnomen, die ze elke dag nodig hebben. Omdat meer bullen (die grotere slagtanden hebben) doodgeschoten worden is het moeilijker voor de olifanten om zich voort te planten. In een kleiner leefgebied is het voor stropers makkelijker om de olifanten op te sporen. Circussen en toerisme vormen ook een ernstige bedreiging voor het welzijn van olifanten. Gelukkig zijn steeds meer beroemdheden en politici geïnteresseerd in de oorzaken van de bedreigingen van de olifanten, waaronder Leonardo DiCaprio, Ashley Judd en oud-president Barack Obama.

Thema van Wereld Olifant Dag 2017
Doel van de Wereld Olifanten Dag is wereldwijd een mentaliteitsverandering ten opzichte van de olifanten te bewerkstelligen. De belangstelling voor het trieste lot van de olifanten is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Meer mensen zijn bereid om bij te dragen aan een betere bescherming van de olifanten, door te doneren aan beschermingsprojecten of peetouder te worden van een weesolifantje. Maar alleen goede wil is niet voldoende, we zullen meer moeten doen. Het thema van Wereld Olifanten Dag is dit jaar: BEE – Be Elephant Ethical (wees ethisch ten opzichte van olifanten). Met ethisch wordt bedoeld: met de kennis van het verschil tussen goed en kwaad, in de betekenis van moreel verantwoord of niet. Dit is de manier om aan de wereld te laten weten dat olifanten behandeld moeten worden zoals mensen zelf behandeld willen worden.

Breng de wereld samen door olifanten te helpen
Vrienden van de Olifant laat Wereld Olifanten Dag niet zomaar voorbij gaan. Wij gaan ons inzetten voor de Elephant Reintroduction Foundation in Thailand. Olifanten die hun hele leven hard hebben gewerkt moeten, net als de in het wild levende olifanten, recht op een vrij leven krijgen. Zij hebben hun hele leven onder erbarmelijke toestanden in gevangenschap geleefd en daar moet nu iets aan gedaan worden. Wij gaan fondsen werven om te zorgen dat de opgevangen olifanten geherintroduceerd kunnen worden in beschermde bosgebieden. Alle Vrienden hebben een digitale kaart van ons ontvangen, met als titel ‘Breng de wereld samen door olifanten te helpen’. Het zou geweldig zijn wanneer alle Vrienden deze digitale kaart op bv hun Facebook-pagina zouden delen. Zo kunnen we veel mensen bereiken en de noodzaak om de olifanten te beschermen onder de aandacht brengen.

Laat de olifanten niet aan hun lot over!
Giften voor ondersteuning van het werk van Elephant Reintroduction Foundation zijn via
http://www.olifanten.org/steun-de-olifant/gift van harte welkom!

Olifant Ziekenhuis redt levens.

In Sri Lanka is een babyolifantje levensbedreigend gewond geraakt nadat het in een explosief had gebeten dat in de mond was afgegaan. Deze explosieven worden in voedsel verstopt en gebruikt om wilde zwijnen te verjagen. Olifantjes hebben geen idee van het gevaar dat in deze voedselpakketjes schuilt en nemen nietsvermoedend het pakketje nieuwsgierig in de mond waarbij het explosief dan afgaat. Normaal gesproken zijn deze verwondingen dodelijk.

Gelukkig werd het babyolifantje gevonden en kon het worden overgebracht naar het Olifant Ziekenhuis. Dankzij het ziekenhuis heeft het diertje, na intensieve medische behandeling, een goede kans om te overleven. Eerder dit jaar werd de vierjarige Leela met vergelijkbare verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Ook zij had in een explosief gebeten. Leela heeft het overleefd dankzij de intensieve behandeling in het Olifanten Ziekenhuis.

Inmiddels is Leela voldoende hersteld en is zij onlangs vanuit het ziekenhuis overgebracht naar het weeshuis Elephant Transit Home. In het weeshuis wordt zij stapsgewijs voorbereid op haar terugkeer in Udawalawe National Park. Zonder aanwezigheid van het Olifanten Ziekenhuis waren deze babyolifantjes een vreselijke dood gestorven. Dankzij het ziekenhuis zijn hun levens gered en hebben deze olifantjes weer zicht op een positieve toekomst in één van de nationale Parken op Sri Lanka.

Melk: essentieel voor weesolifantjes

Overal waar olifanten leven, worden ze gestroopt om hun ivoor en waar stroperij is, zijn weesolifantjes. Nu de stroperij zo veel slachtoffers maakt, is het aantal weesolifantjes ook enorm gegroeid. De weesjes die het geluk hebben gevonden te worden, worden overgebracht naar een weeshuis dat zich gespecialiseerd heeft in hun opvang en verzorging. Weesolifantjes zijn echter langdurig afhankelijk van melk. Een olifantmoeder in het wild zoogt haar baby ongeveer drie jaar. De vraag naar geschikte melk neemt dan ook enorm toe.

De samenstelling van olifantmelk is echter heel anders dan die van koemelk. Dame Daphne Sheldrick van de David Sheldrick Wildlife Trust heeft aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om olifantweesjes in leven te houden. Inmiddels heeft zij na het verlies van heel veel olifantjes door diarree een samenstelling gevonden die het grootste deel van de olifantjes in leven houdt. Toch is de samenstelling niet ideaal. Melkpoeder gemengd met kokosolie om het vetgehalte van de olifantmelk na te bootsen, aldus Angela Sheldrick. Bij de David Sheldrick Wildlife Trust wordt nu SMA Gold-melkpoeder gebruikt, dat eerst door Wyeth werd geproduceerd. Tegenwoordig is het Nestlé die het produceert en de samen-
stelling is niet helemaal hetzelfde als voorheen. Helaas gaat ook Nestlé stoppen met de productie en is men dus op zoek naar een betere oplossing. Uiteraard staan de diverse organisaties die zich met deze problematiek bezighouden met elkaar in contact om het beste resultaat te bereiken.

Melk van een zogende moederolifant
Er wordt er naarstig gezocht naar de perfecte samenstelling, omdat nog steeds veel weesolifantjes overlijden door diarree, veroorzaakt door verkeerde voeding. Lisa Marabine, een dierenarts verbonden aan de Aware Trust in Zimbabwe, heeft gezegd dat het de bedoeling is een betrouwbare, maar ook betaalbare samenstelling te vinden. Olifantbaby’s zijn, na de jongen van reuzenpanda’s, het duurst om op te laten groeien met twaalf liter melk per dag. Zij geeft leiding aan een project aan de Zimbabwaanse kant. Wetenschappers doen veel moeite om voldoende melk van een zogende moederolifant te bemachtigen om zo achter de juiste samenstelling te komen. Moederolifanten zijn echter bijzonder agressief en stoppen met het produceren van melk zodra de baby is gestopt met zogen.

Analyse van de veranderingen in de melk
Gelukkig is er een tamme olifant, Shorty. Zij leeft bij een safari-lodge, een uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Harare in Zimbabwe. Zij bleek drachtig te zijn en haar baby werd in 2016 geboren. Shorty is een heel zachtaardige olifant en houdt van haar verzorgers. De vier verzorgers van Shorty hebben inmiddels zo’n band met haar opgebouwd dat ze het toelaat gemolken te worden terwijl haar baby zoogt. Het verkrijgen van melk was niet het enige probleem dat zich voordeed. Er moest droogijs worden ingevoerd om de melk in te vriezen, zodat die met een speciale koerier naar Zuid-Afrika verstuurd kon worden. De eerste zending van een jaar melk is in mei 2017 naar Zuid-Afrika verstuurd om daar door professor Garry Osthoff, een biochemisch analist aan de Universiteit van de Free State, bestudeerd te worden. Hij analyseert de veranderingen in de melk van Shorty over een periode van twee jaar en hoopt daarmee een samenstelling te vinden die geschikt is voor ieder jaar van het leven van een olifantbaby.

Samenstelling verandert gedurende de zoogperiode
Professor Osthoff zegt dat de melk van een olifant volledig anders is dan iedere andere soort melk. “Behalve dat de vetten en suikers verschillen van andere soorten melk, verandert de samenstelling gedurende de zoogperiode veel meer dan bij andere zoogdieren. Dat betekent dat één soort melksamenstelling niet voldoet. Er zullen er tenminste vier moeten worden gemaakt.” Verder vertelde hij dat er grote overeenkomsten zijn tussen Afrikaanse en Aziatische olifanten, wat betekent dat de melk die geschikt blijkt te zijn voor de Afrikaanse olifanten ook gebruikt kan worden voor de Aziatische olifanten.

Geschreven door en foto’s van Betty-Lou Luyken.

Doe niet mee aan de toeristenindustrie!!!


Er is maar weinig zo vertederend als een baby-olifant. Amper een meter hoog en ze kunnen al voetballen, basketballen en schilderen. Het zijn de absolute sterren van Thailand. In de straten van Bangkok en in de olifantenkampen. Een bijna onmisbare toeristische trekpleister. Zo ook voor de jaarlijks 100.000 Nederlanders die Thailand bezoeken. Een miljoenenindustrie die de Aziatisch olifant verder met uitsterven bedreigt. Een ritje op de rug van een olifant wordt door toeristen gezien als een groots avontuur, maar voor de olifant is zo’n rit een lijdensweg. Wat voor leed aan een olifantenritje vooraf gaat weten de toeristen vaak niet.

De meeste olifanten die voor olifantenritten gebruikt worden, zijn doorgaans op jonge leeftijd in het wild ontvoerd en hebben verschrikkelijke ellende meegemaakt. Naast de dezelfde monotone rondjes die de olifant dag in dag uit loopt, is de olifant het merendeel van de dag en de nacht met kettingen vastgelegd aan een boom, een vreselijk bestaan!!!
Deze imposante dieren horen vrij in het wild te leven.

Degenen die door hun traumatische verleden niet meer in staat zijn te leven in de vrije natuur, horen in een goede opvang zoals Elephant Nature Park verzorgd te worden. Zodat zij voor de rest van hun leven een zo vrij mogelijk leven hebben.