Olifanten slapen nauwelijks

Olifanten in het wild slapen nauwelijks. Dat zeggen wetenschappers die voor het eerst een studie deden naar het slaapgedrag van het grootste landzoogdier. Volgens de onderzoekers doen de olifanten gemiddeld twee uur hun ogen dicht en blijven ze daarbij vooral staan. Maar er gaan dagen voorbij dat de olifanten helemaal niet slapen.

Volgens de wetenschappers slapen olifanten daarmee het minst van alle zoogdieren.
De onderzoekers volgden ruim een maand lang twee vrouwelijke Afrikaanse olifanten in Botswana. Volgens de wetenschappers zijn de twee dieren representatief voor een bredere populatie maar is wel meer onderzoek nodig.

In gevangenschap hebben olifanten meer behoefte aan nachtrust: zij slapen gemiddeld vier tot zes uur per dag.

Bron: NU.nl

China voert handelsverbod op ivoor in, illegale handel in buurlanden neemt toe.

Nadat China een verbod op de handel in ivoor heeft ingevoerd, is de prijs van ivoor op de Chinese markt sinds 2014 met tweederde gedaald. Echter in de buurlanden van China is illegale handel in ivoor toegenomen. “Ik geloof dat de toekomst van het voortbestaan van Afrikaanse olifanten in handen van China is”; zei Iain Douglas Hamilton, oprichter van de beschermingsorganisatie ‘Save the Elephants’.

De regering in China is van plan om voor het einde van 2017, alle ondernemingen die handelen in ivoor volledig te sluiten. Dit betekent een volledige stop van vraag en aanbod van een handelswaar, die vanwege de groeiende Chinese economie enorm was toegenomen. De Chinese ivoorhandel was in de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor de schrikbarende afname van de totale populatie olifanten in heel Afrika. Millieu activisten zeggen al jaren dat China’s wettelijke toegestane handel in ivoor deze enorm stimuleerde.

Esmond Martin, één van de schrijvers van een onderzoeksrapport naar de ivoorhandel, zei dat sommige Chinese kopers om het binnenlandse verbod heen manoevreren, door markten over de grens in landen als Myanmar, Laos en Vietnam te bezoeken. Mede hierdoor is in de buurlanden de illegale handel in ivoor, in de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. “Door het verbod in China is er een explosie aan groei in de illegale handel ontstaan. Het is van groot belang dat er ook in de buurlanden een algeheel verbod op de illegale handel in ivoor moet komen.”, aldus Esmond Martin.

Uit het onderzoek is gebleken dat legale verkooppunten in acht Chinese steden hun voorraad ivoor al aan het afbouwen waren, vooruitlopend op het algeheel handelsverbod. De gemiddelde prijs van onbewerkt ivoor op illegale markten in China is gedaald van 2100 dollar per kilo in 2014, naar 1100 dollar per kilo eind 2015 en is nu ongeveer 750 dollar per kilo. De Chinese regering wilde de exacte cijfers over de verkoopprijs van ivoor aan fabrieken met een vergunning niet prijsgeven. De onderzoekers zeiden dat de illegale prijzen wel zijn bijgehouden en constateerden dat de officiële prijs van ivoor iets lager ligt dan de prijs in het illegale circuit.

De onderzoekers laten weten dat men op sommige verkooppunten, die zij hebben bezocht, waren begonnen om het ivoor van olifanten te vervangen door het ivoor van mammoeten. Dit ivoor is afkomstig van mammoeten die zijn gevonden en uitgegraven in de toendra van Rusland. Het ivoor wordt vanuit Rusland naar China verscheept en belandt zo in de handel. Volgens het rapport hebben China’s trage economie en een hardhandig optreden tegen corruptie, onder meer tegen het gebruik van ivoor om overheidsfunctionarissen om te kopen, er ook aan bijgedragen dat de prijs van ivoor is gedaald.

Het succes van de bescherming van olifanten op lange termijn hangt nauw samen met de inspanningen om de kopers van ivoor duidelijk te maken dat zij verantwoordelijk zijn voor het uitroeien van olifanten. Iain Douglas-Hamilton zei: “De samenwerking met Chinese leiders en beroemdheden heeft er toe geleid dat meer mensen in China zich ervan bewust zijn, dat elk stuk ivoor samenhangt met een dode olifant.” “Bewustwording is de sleutel voor de toekomst.”, zei hij. “Als een aanzienlijk deel van de totale Chinese bevolking ivoor zou kopen, zou dit het einde van olifanten betekenen.”

Babygeluk bij seniorwezen Ndara en Kinna

Babygeluk bij seniorwezen Ndara en Kinna

Seniorwees Ndara was nog maar 8 maanden oud toen zij in februari 2001 werd gered uit een betonnen waterput. Haar moeder en de andere leden van de kudde konden Ndara niet bevrijden en moesten Ndara noodgedwongen achterlaten. In het weeshuis paste Ndara zich goed aan. Ndara groeide op met matriarch Emily en haar groep, eerst in het weeshuis in Nairobi en later in de opvang in Voi. Dankzij de onmisbare steun van peetouders zette Ndara eind 2007, samen met Emily’s groep, de laatste stap naar een zelfstandig leven in de vrije natuur buiten de opvang.

In 2012 keerde Ndara onder begeleiding van Emily’s groep terug naar de opvang, omdat ze gewond was geraakt door een speer. Tijdens haar herstelperiode verbleef Ndara in de opvang. Na haar herstel sloot Ndara zich weer aan bij Emily’s groep. De groep verblijft regelmatig in de buurt van de opvang om contact te maken met de jongere weesolifantjes. In de vroege ochtend van 5 maart 2017 heeft Ndara het leven geschonken aan een gezonde zoon. Vol trots keerden de seniorwezen naar de opvang om de pasgeborene in hun midden aan de verzorgers te laten zien. De verzorgers hebben het bulletje de naam ‘Neptune’ gegeven.

Seniorwees Kinna was slechts een week oud toen zij in 1999 werd gered uit een waterput. Kinna heeft haar eigen moeder hierdoor nauwelijks gekend. Dankzij de onmisbare steun van peetouders is Kinna samen met de andere weesolifantjes opgegroeid in het weeshuis. Kinna en haar hartsvriendinnen Yatta, Naselot en Mulika zijn in 2005 overgeplaatst naar de nieuwe opvanglocatie in Ithumba om als rolmodel te fungeren voor de jongere weesolifantjes. Een heel verantwoordelijke taak die deze vier vrouwtjes op zich hebben genomen. Met name dankzij hun aanpassingsvermogen en hun liefdevolle zorg voor de jongere weesolifantjes is de opvang in Ithumba een groot succes geworden. Kinna was degene die de jonge bulletjes heel goed onder controle kon houden.

Kinna heeft op 25 maart het leven geschonken aan een gezonde dochter, die in de vrije natuur is geboren en zal opgroeien. De verzorgers hebben haar ‘Kama’ genoemd dat ‘liefde’ betekent. Kinna is omringt met hulp van alle seniorwezen. Alle weesolifantjes hebben op jonge leeftijd hun moeder verloren en zijn in het weeshuis opgegroeid. Hierdoor hebben ze geen ervaring met het moederschap. De enige kennis die de weesolifantjes hebben is hun natuurlijk instinct en de ervaringen die zij tijdens het opgroeien in het weeshuis hebben meegekregen. Als hechte groep zorgen de weesolifanten er gezamenlijk voor dat hun nakomelingen veilig binnen de kudde opgroeien. Om deze redenen is het moederschap van de weesolifanten extra bijzonder.

De verzorgers zien soms hoe de weesolifanten soms hulp bij het moederschap krijgen van wilde moederolifanten. Seniorwees Galana kreeg bijvoorbeeld hulp van een wilde moederolifant, die haar voordeed hoe ze haar jonge dochter het best uit het water kon tillen. Alle weesolifanten weten dat zij ten alle tijden kunnen terugvallen op de liefde en zorg van het weeshuis, de plek waar zij dankzij de onmisbare steun van hun peetouders groot zijn geworden.

11 olifanten na vier dagen gered uit bomkrater

Een reddingsteam heeft een kudde van 11 olifanten na vier dagen gered uit een oude bomkrater. De bedreigde dieren zouden van honger zijn omgekomen als dorpelingen hen niet hadden ontdekt. De olifanten werden gered in het noordoosten van de Cambodjaanse provincie Mondulkiri, waar ongeveer 250 wilde olifanten leven.

De 11 olifanten, inclusief een jong, kwamen vast te zitten toen ze wilden drinken uit de 3 meter diepe bomkrater. De kuil was al jaren geleden ontstaan door een Amerikaans bombardement in het land.

De olifanten werden bevrijd door een pad te graven uit de kuil. Ondertussen werd ook water in het gat gespoten om de modder te verdunnen. Na hun redding liepen de dieren terug het bos in.

(Bron: NOS)

Olifanten marcheren voor aandacht tegen de stroperij

Je kent misschien het gezegde: ‘Een olifant in de kamer’(Iets dat je niet kunt missen). Zet je nu maar schrap voor olifanten in het winkelcentrum!

Deze week zal in het winkelcentrum Westfield in Londen een grote virtuele kudde olifanten over enorme digitale schermen marcheren, om bewustwording te creeëren voor de gevolgen van de stroperij waardoor de olifant, ’s werelds grootste landdier, met uitsterven wordt bedreigd. Gemiddeld wordt er elke 25 minuten een olifant gedood, meestal door stropers. In slechts 7 jaar is meer dan een derde van de totale populatie olifanten uitgeroeid.

De wereldwijde organisatie: ‘Global March for Giants’ vraagt iedereen om een protestmars van een virtuele kudde olifanten, die op drie continenten over enorme digitale schermen marcheren, bij te wonen. De protestmars is bedoeld om op te roepen om een einde te maken aan de stroperij van olifanten. De ‘March for Giants’ start op 23 maart in Hong Kong, wordt vervolgens voortgezet op Times Square in New York, daarna op London Stratford en in Birmingham, om op 26 maart in Manchester te eindigen.

De initiatiefnemer van dit evenement is de eigenaar van ‘The Independent’. Dit bedrijf heeft een eigen olifant met de bedrijfsnaam erop, die onderdeel zal zijn van de rondreizende digitale kudde olifanten. Er hebben zich al veel merken aangemeld om deel te nemen aan de protestmars van ‘March for Giants’, zoals ‘Givergy’, ‘Made by Riley’, ‘National Express’, ‘Ocean Outdoor’, ‘Westfield’, ‘Chantecaille’, ‘The Delta Group’, ‘BCD Travel’, en ‘First Avenue’. Elke donatie die door de deelnemende bedrijfspartners gedaan wordt, stelt de beschermingsorganisatie ‘Space for Giants’ in staat om de olifanten te beschermen.

Elizabeth Hurley en Ricky Gervais, ambassadeurs van de beschermingsorganisatie ‘Space for Giants’, steunen de campagne en hebben zich uitgesproken over noodzaak van deze campagne; “we moeten nu in actie komen, voordat het te laat is”, is hun mening. ‘Marcella’-ster Anna Friel zegt:’ “Het aantal olifanten dat wordt gedood is afschuwelijk. Ik wil geen toekomst zonder olifanten en ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat dit gebeurt”.

De beschermingsorganisatie zet zich in voor bescherming van olifanten door het opleiden van anti-stroperij teams:de Rapid Response Teams. Deze teams zetten zich in om stroperij te voorkomen en het leefgebied van de olifanten te beschermen, zodat de olifanten veilig kunnen migreren. Sinds deze teams actief zijn in het noorden van Kenia is het aantal gestroopte gedode olifanten in de afgelopen drie jaar in dit gebied met 84% gedaald.

De ‘March for Giants’ campagne is ’s werelds eerste wereldwijd aan-elkaar-gekoppelde billboard netwerk. De protestmars is ontworpen door het creative bureau 18 Feet & Rising. De mars van de virtuele olifanten is vormgegeven en tot ‘leven’ gewekt door de bedrijven: ’Popped’, ‘Free Folk’ and ‘DOOH.com’. De vierdaagse virtuele parade vindt plaats op enorme digitale schermen die worden bediend door media-eigenaar ‘Ocean Outdoor’.

www.facebook.com/SpaceforGiants/videos/10155050557267200/?hc_ref=SEARCH