Seniorwees Nasalot bevallen van gezonde zoon.

Nasalot werd in 2000 gered toen zij pas 3 maanden oud was. Dit weesolifantje is slachtoffer geworden van stroperij, haar moeder is gedood vanwege haar ivoor. In het weeshuis ontving Nasalot alle liefdevolle zorg en groeide voorspoedig op. In 2004 was Nasalot, samen met Kinna, Yatta en Mulika, één van de vier oudere vrouwtjes die vanaf de opvang in Voi zijn overgebracht om de jongere weesolifantjes in de nieuwe opvang in Ithumba te begeleiden. In 2008 heeft Nasalot, samen met de groep van Yatta, ervoor gekozen om zelfstandig te leven in de vrije natuur.

Op 14 oktober jl. keerde Nasalot, samen met de groep seniorwezen, naar de opvang terug om haar pasgeboren zoon te laten zien. Omdat haar zoon klein van stuk is hebben de verzorgers hem Nusu genoemd dat ‘half’ betekent in het Swahili. Nasalot en Nusu maken het goed. Nusu is een leuk speelkameraadje voor Yoyo, Yatta’s zoon die op 5 oktober is geboren. De groep seniorwezen in Ithumba heeft met Nusu, Yoyo, Kama, Gawa en Wiva de zorg voor 5 babyolifantjes, die allen in de vrije natuur zijn geboren.

Wij zijn net als het team van Daphne Sheldrick, enorm blij en trots. Hier doen wij ons werk voor. Zonder steun van alle peetouders was het niet mogelijk om alle geredde weesolifantjes te verzorgen. Peetouders maken het verschil. Door hun bijdrage geven zij de weesolifantjes een nieuwe toekomst.

Senior-weesolifant Yatta bevallen

Senior weesolifant Yatta is onlangs bevallen van haar zoon Yoyo. Yatta is 18 jaar geleden gered nadat haar moeder slachtoffer is geworden van de stroperij. Yatta is door het team van Daphne Sheldrick liefdevol verzorgd en begeleid totdat zij zelfstandig genoeg was om terug te keren naar de vrije natuur. In 2012 beviel Yatta van haar eerste baby; Yetu. Wij zijn net als het team van Daphne Sheldrick, enorm blij en trots. Hier doen wij ons werk voor. Zonder steun van alle peetouders was het niet mogelijk om alle geredde weesolifantjes te verzorgen.

Peetouders maken het verschil. Door hun bijdrage geven zij de weesolifantjes een nieuwe toekomst.

David Shepherd overleden (1931-2017)

Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van natuurbeschermer en schilder David Shepherd, grondlegger en voorzitter van de David Shepherd Wildlife Foundation (DSWF).

Gedurende meer dan 50 jaar heeft David zijn leven gewijd aan het beschermen van de meest iconische en bedreigde dieren in de wereld. Door zijn talent als kunstenaar te gebruiken heeft hij fondsen geworven voor hun bescherming. Hij was een bron van inspiratie voor velen. In 1984 richtte hij natuurbeschermingsorganisatie David Shepherd Wildlife Foundation (DSWF) op om iets te kunnen betekenen voor de bedreigde dieren, die hem succesvol als kunstenaar hadden gemaakt. David had een bijzondere voorliefde voor Afrikaanse olifanten en heeft hen geschilderd op diverse legendarische schilderijen zoals “The Ivory is Theirs” and “Wise Old Elephant”.

Een citaat van David was: “Wat kan een kunstenaar zich meer wensen dan zich in te kunnen zetten voor de dieren die ik heb geschilderd?”

“David’s passie voor wilde dieren en de natuur en de rol van de mens hierin, heeft hem gevormd en geïnspireerd. Hij was toegewijd, vastberaden, uitgesproken, een kampioen van dieren en de mensen die met hem hebben gewerkt om ze te beschermen. Hij zal zeer gemist worden”, zegt DSWF CEO Karen Botha.

David Shepherd is overleden na 10 weken ziekbed, aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Opvang in Phuket geeft Jan Jao een thuis

Jan Jao (38) is meer dan 35 jaar uitgebuit in de houtkapindustrie. Enkele maanden geleden werd ze door haar eigenaar verkocht aan het toerisme om ritjes aan toeristen te geven. In de afgelopen maanden is ze op geweldadige wijze ‘getraind’ om de metalen bak waar de toeristen in moeten, op haar rug te accepteren. Ondanks het geweld weigerde Jan Jao steevast de bak op haar rug. Lek werd over deze schrijnende situatie geïnformeerd en ging polshoogte nemen. Het is Lek gelukt om deze olifant te redden.

Jan Jao heeft een ellendig leven vol mishandelingen gekend en heeft geen enkele reden om een mens te vertrouwen. Heel bijzonder was dan ook het moment in de vrachtwagen die haar naar de opvang in Phuket bracht. Zij reikte met haar slurf naar het gezicht van Lek’s man Darrick, die de reddingsoperatie leidde. Dit ontroerende moment laat zien dat olifanten het hart van mensen kunnen ‘lezen’.

Na een uitputtende reis van 25 uur arriveerde de truck met de olifant in Phuket. In de opvang had Jan Jao voor het eerst in haar leven de mogelijkheid en de vrijheid om te gaan liggen. De uitgeputte Jan Jao sliep een gat in de dag. Haar herstel zal tijd en geduld vergen. Na vele jaren van uitbuiting en mishandelingen is ze nu veilig. In de opvang zal zij een zo vrij mogelijk leven in de natuur leiden, samen met de 5 andere olifanten die hier zijn opgevangen!

Momenteel zijn Lek en Darrick bezig met nog een tweede redding. Deze olifant zal naar Elephant Nature Park worden gebracht.

Vermiste weesolifantjes teruggevonden!

Half mei zijn er drie weesolifantjes overgeplaatst van de babyopvang in Nairobi naar de opvanglocatie in Ithumba. Een week na hun overplaatsing was het drietal plotseling verdwenen. De verzorgers gingen er in eerste instantie vanuit dat de vermiste weesjes zich bij één van de groepen seniorwezen bevonden. Toen ook de groepjes van Mutara en Suguta zich in de buurt van de opvang lieten zien, wisten de verzorgers zeker dat het drietal niet bij de seniorwezen was. Er werd vervolgens met man en macht gezocht. Anti-stropersteams werden ingelicht, de Kenya Wildlife Service verrichte extra patrouilles en er werd vanuit de lucht gezocht. Om in de wijde omtrek, tussen de kuddes wilde olifanten, drie jonge weesolifantjes terug te vinden was een enorme klus.

Naarmate de tijd verstreek hielden de verzorgers rekening met slecht nieuws. De verrassing was dan ook bijzonder groot toen het drietal op 4 augustus werd gespot door een van de Anti-stropersteams. De weesolifantjes bevonden zich op dat moment in het gezelschap van een wilde kudde olifanten. Dupotto, het jongste olifantje, werd het eerst gered en naar Ithumba teruggebracht.


De twee oudere olifantjes waren pas kort in het weeshuis. Zij verkeerden in goede conditie omdat zij veel langer bij hun moeder en kudde hebben geleefd, voordat zij wees werden. Omdat de reddingsoperatie van Dupotto een enorm zware klus was, werd er besloten om de twee anderen bij de kudde wilde olifanten te laten en hun ontwikkeling op afstand te volgen.

Dupotto was pas enkele weken oud toen zij haar moeder verloor en in de babyopvang terecht kwam. Zij is nog niet zelfstandig genoeg om zich te kunnen redden in de vrije natuur. In de opvang werd pas goed duidelijk dat Dupotto’s conditie enorm te lijden heeft gehad van dit hachelijke avontuur. Dupotto was blij dat zij eindelijk weer terug was in de veilige en vertrouwde omgeving van de opvang. Het is echt een wonder dat een jong olifantje als Dupotto zo’n lange tijd in de natuur heeft weten te overleven!