Weesolifantjes zijn surrogaat kinderen

De man die meer dan 60 weesolifantjes met de fles heeft grootgebracht

Benjamin Kyalo is hoofdverzorger van de weesolifantjes in Ithumba (voluit: het Ithumba Reïntegratie Centrum) in het noorden van Tsavo East National Park. Benjamin wijdt zijn leven inmiddels al jarenlang aan de weesolifantjes. Hij ziet zichzelf als surrogaatmoeder of zelfs surrogaatgrootmoeder van de olifantjes en heeft een hechte band met hen.

Het begon bijna 20 jaar geleden, toen Benjamin een bezoek bracht aan het olifantjesweeshuis in Nairobi en hij naar een baan informeerde. Drie maanden later was er de mogelijkheid om te beginnen, uiteraard na een sollicitatiegesprek met een van de babyolifantjes. Nu zou hij voor geen goud iets willen veranderen aan zijn leven. Hij zegt: “Mijn hart ligt hier en ik zie mezelf niets anders doen dan deze olifanten te verzorgen.” “Wanneer ik kan bezoek ik mijn menselijke familieleden, maar in mijn hart wil ik het liefst bij mijn olifantenfamilie zijn, omdat het mijn passie is om voor hen te zorgen. Gelukkig is mijn menselijke familie heel begrijpend en ze zijn trots op wat ik doe.” Het zijn de weesolifantjes die uitmaken of een verzorger aangenomen wordt of niet. Een kandidaat-verzorger wordt bij de weesjes gebracht en de leiding van het weeshuis kijkt goed hoe de weesjes op hem reageren. Komen ze naar hem toe of blijven ze op een afstand. Olifanten voelen precies aan of de kandidaat-verzorger geschikt is voor zijn werk.

Wakker worden
In het weeshuis in Nairobi, waar de kleinste olifantjes als eerste worden opgevangen, slapen de verzorgers bij de olifantjes. Benjamin vertelt over een van zijn dierbare herinneringen, toen hij voor het babyolifantje Kinna zorgde, dat altijd honger had: “Wanneer Kinna ’s nachts of’s morgens vroeg melk wilde, blies ze met haar slurf lucht in mijn T-shirt om me wakker te maken of ze trok mijn deken weg, waardoor ik het koud kreeg en wakker werd om haar de melk te geven. Soms plaatste ze een poot zachtjes op mijn borst voor hetzelfde resultaat.” Na Nairobi is Benjamin overgeplaatst naar Ithumba, waar hij hoofverzorger werd. Daar is hij in zijn element. Hij heeft een bijzondere band met de wees- olifantjes, die hem volledig vertrouwen. De verzorging van de olifantjes is zijn ‘roeping’. Hij geniet ervan om elke dag met de olifantjes te voet door het park te lopen en hen te vertellen welke planten ze wel en welke ze niet kunnen eten om niet ziek te worden.

Antibioticakuur
Vele jaren heeft Benjamin geholpen een nieuwe surrogaatfamilie van de in het wild levende senior-wezen op te bouwen. Al deze senior-wezen komen met enige regelmaat terug naar de opvang. Voor een gewone visite om vervolgens een dag met de weesjes van de opvang door te brengen of om hulp te halen. Dat laatste heb ik zelf in 2007 meegemaakt, toen Natumi naar de opvang in Voi terugkwam met pijlpunten in haar schouder. Ze heeft zich door de dierenarts laten behandelen, is met haar kudde van senior-wezen en wilde soortgenoten gebleven tot de antibioticakuur was afgerond en is toen weer gegaan.

De definitieve stap
Benjamin: “Iedere minuut van iedere dag draait om olifanten, dus ben ik net als iedere andere moeder! Mijn rol en de speciale band die ik met mijn surrogaatfamilie heb, geven me voldoening en maken me blij, omdat ik ze een tweede kans om te leven geef. Ik voel me heel bevoorrecht in mijn rol. Het is een langdurig proces en het kan tot tien jaar duren voordat een weesolifantje klaar is om de stap naar een leven in het wild te maken, dus wij zijn er voor ze bij deze ‘mijlpalen’ in hun leven. Net als voor iedere ouder is het ook voor mij spannend wanneer een van de olifantjes zich sterk genoeg voelt om de definitieve stap naar een leven in het wild te maken. Aan de ene kant ben je blij, maar aan de andere kant vind je het ook eng. Ik ben altijd blij als de senior-wezen terugkomen naar de opvang voor een bezoekje.”

Er zijn nog heel veel weesolifantjes die verzorgd moeten worden, voordat zij de definitieve stap naar een leven in het wild kunnen maken. Voor slechts € 5,50 per maand help je mee aan de verzorging van een weesolifantje. Help mee aan de toekomst van een weesolifantje en meld je aan als peetouder. Je ontvangt dan een persoonlijk peetouder-certificaat, samen met het reddingsverhaal en de foto van het door jou uitgekozen weesolifantje. Regelmatig ontvang je een nieuwsbrief waarin je kunt lezen hoe ‘jouw’ olifantje opgroeit en jaarlijks krijg je een nieuwe foto van ‘jouw’ olifantje toegestuurd, zodat je kunt zien hoe het olifantje opgroeit.

Geschreven door Betty-Lou Luijken

Weesolifant Orwa terug naar de natuur

Weesolifant Orwa heeft ervoor gekozen om samen met drie andere bulletjes de laatste stap naar een zelfstandig leven in de vrije natuur te zetten. Hoewel zij nog dagelijks in de buurt van de opvang zijn, is het inmiddels duidelijk dat Orwa en zijn vriendjes de definitieve stap naar een zelfstandig leven in de vrije natuur hebben gezet.

Orwa is geboren in december 2010. Orwa was slachtoffer van de stroperij. Hij was behoorlijk ondervoed en uitgedroogd toen hij werd gevonden, waardoor er gevreesd werd voor zijn leventje. Er zijn maar weinig olifantjes die in deze slechte conditie overleven. Na zijn moeilijke start heeft Orwa zich goed ontwikkeld. Orwa is heel sociaal en bevriend met iedereen.

De laatste maanden zocht Orwa steeds meer contact met wilde bullen. Hij vond het heel spannend om vriendschap met hen te sluiten en met hen op te trekken. Orwa was regelmatig in het gezelschap van het groepje seniorwezen onder leiding van Makireti en Mutara. Hij nam soms de leiding en begeleidde de jongste weesolifantjes midden op de dag terug naar de opvang. Orwa vindt het leuk om de leider te zijn.

Mede door de steun van de peetouders heeft Orwa zijn uiteindelijke bestemming bereikt; een vrij en zelfstandig leven in de natuur samen met de in het wild levende olifanten.

Peetouders hebben met hun onmisbare steun ervoor gezorgd dat Orwa na zijn redding de verzorging en begeleiding heeft gekregen die hij nodig had en nu een zelfstandig leven kan leiden.

Warm welkom voor nieuw weesolifantje in ENP

Onlangs heeft Elephant Nature Park het weesolifantje Dok Geaw opgevangen. Dok Geaw is ruim anderhalf jaar oud. De moeder van Dok Geaw werd uitgebuit in de houtkapindustrie. Na haar zware gecompliceerde bevalling kreeg ze geen medische verzorging. Zij werd gedwongen om direct na haar bevalling weer aan het werk te gaan en boomstammen te slepen. Toen de kleine Dok Geaw 4 maanden oud was overleed zijn moeder aan de gevolgen van haar gecompliceerde bevalling en het zware werk. Khun Nuna Silpa-Archa heeft zich ingezet om het kleine weesolifantje te helpen door een tijdelijke adoptiemoeder voor hem te vinden. In samenwerking met Lek heeft ze ervoor gezorgd dat Dok Geaw niet in het toerisme of in de houtkapindustrie terecht is gekomen. In plaats daarvan is hij nu voorgoed in de veilige omgeving van ENP opgevangen. Khun Nuna Silpa-Archa is de dochter van de voormalige minister president van Thailand en helpt Lek regelmatig om het lot van olifanten in Thailand te verbeteren.

Toen Faa Mai, haar zus Tong Jaan en de rest van de familie de aanwezigheid van het jonge olifantje opmerkten, haastte de hele familie zich om Dok Geaw een warm welkom te geven. Het jonge bulletje werd onder begeleiding van Lek overspoeld met liefdevolle aandacht.

Om de kleine Dok Geaw te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving en aan de andere olifanten, verblijft hij ‘s nachts in het nachtonderkomen aangrenzend aan het onderkomen van Faa Mai en haar familie. Lek hoopt dat Dok Geaw op termijn zal worden opgenomen in een van de familiegroepen.

Gewonde olifant kreeg medisch behandeling op de savanne

Filmproducent Verity White en een team van dierenartsen van de Uganda Wildlife Authority (UWA) waren filmopnames aan het maken in Muchison Falls National Park in Oeganda. Tijdens de filmopnames kwamen zij een strompelende olifant tegen. Bij deze vrouwtjes-olifant van ongeveer twintig jaar was door het team van UWA-dierenartsen recentelijk een stropersstrik verwijderd, die rond haar achterpoot zat. De strop had strak om de poot heen gezeten en was diep het vlees binnengedrongen. Hierdoor was de strop moeilijk te verwijderen geweest. Het was duidelijk dat de wond, in de periode nadat de strop was verwijderd, ernstig was gaan infecteren. De olifant maakte een verzwakte indruk en leed veel pijn. Zonder medische behandeling zou de olifant zeker sterven.

De olifant bevond zich bij een kleine waterpoel. Op deze plek was het onverstandig om haar te kunnen verdoven vanwege het mogelijke gevaar op verdrinking. Ze werd naar een veiligere plek in het gras geleid, waar ze werd verdoofd.

Eenmaal verdoofd konden de dierenartsen de zwaar geïnfecteerde achterpoot behandelen. De dierenartsen waren geschokt bij de ontdekking dat de wond vol maden zat. Dankzij de deskundigheid van het team werden alle maden verwijderd en de infectie succesvol medisch behandeld. Na de behandeling werd de olifant uit de narcose gehaald en stond ze op. Dankzij de behandeling kon ze direct al iets beter lopen en wist zelfstandig naar haar kudde terug te keren.

De Uganda Conservation Foundation heeft onlangs een speciale auto met medische voorzieningen aangeschaft. Deze speciaal uitgeruste auto is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen stroperij. Voordat de wagen was aangeschaft konden de dierenartsen van de UWA vaak niet ter plaatse komen na een melding om dieren die gewond waren geraakt door stropersstrikken te behandelen. Dankzij de aanschaf van dit medische voertuig kunnen er nu veel dierenlevens, zoals dat van deze olifant, door de dierenartsen worden gered.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4522926/Brave-moment-vets-risk-lives-help-distressed-elephant.html#v-2209054712206151441

Olifant verplettert jager

Een Zuid-Afrikaanse jager op groot wild is overleden nadat hij door een vrouwtjes-olifant is verpletterd, waar hij op geschoten heeft in een wildreservaat in Zimbabwe.

Theunis Botha leidde afgelopen vrijdagmiddag een jacht met klanten toen de groep per ongeluk een fokgroep olifanten van de Good Luck Farm in de buurt van het Hwange National Park belandde. Drie van de olifanten hebben de jagers bedreigd, toen Botha met zijn geweer een schot op hen afvuurde. Maar hij werd verrast door een vierde olifant, die van de andere kant kwam aanstormen. Een van de jagers schoot op de olifant nadat ze Botha met haar slurf had opgetild. De olifant viel vervolgens bovenop Botha.

Botha was gespecialiseerd in het jagen van luipaarden met zijn grote wildhonden. Hij reist vaak naar de Verenigde Staten om rijke klanten te vinden om deel te nemen aan trofeejagen in zuidelijk Afrika.

Het lichaam van Botha is zaterdag naar het Hwange Colliery ziekenhuis gebracht. Condolenties van jagers stromen binnen. Botha was nauwe bevriend met Scott van Zyl, die tijdens de jacht in Zimbabwe vorige maand door krokodillen werd opgegeten.

Bron: Zimparks en de Afrikaanse nieuwssite Netwerk24