Moed en doorzettingsvermogen.

Krachtig voorbeeld van moed en doorzettingsvermogen.

In 2015 is de hoogbejaarde olifant Yui Bua door het team van Elephant Nature Park (ENP) gered vanuit de toeristenindustrie. Gedurende haar leven heeft zij in meer dan 20 verschillende toeristenkampen gewerkt, tot aan het moment dat haar lichaam letterlijk bezweek onder het gewicht van de bak met toeristen. Uit de officiële documenten die ENP heeft, is onlangs gebleken dat Yui Bua de oudst geregistreerde olifant ooit is in Thailand. Deze oude dame is eind 1917 geboren, dit betekent dat zij nu 100 jaar is, een zeer uitzonderlijk hoge leeftijd!

Tijdens haar leven heeft Yui Bua 5 zoons op de wereld gezet. Vijf keer is haar moederhart gebroken doordat haar melkafhankelijke baby’s, nog voor hun tweede levensjaar, bij haar werden weggehaald. Vanaf het moment dat zij bij hun moeder zijn weggehaald, hebben haar zoons een leven vol wreedheden gekend. Geen van hen is meer in leven.

Na haar redding werd Yui Bua in ENP opgenomen door Khamla’s familie, ook met de andere olifanten kan zij het uitstekend vinden. Met de jonge olifantjes in de opvang heeft ze een bijzondere band.

Sommige olifanten verliezen de wil om te leven als hun lichaam te veel pijn krijgt, of als ze ziek worden en berusten hier dan in. Yai Bua is anders. Zij is een krachtig voorbeeld van moed en doorzettingsvermogen. Het is opmerkelijk hoe zij diverse keren fysiek volledig instortte en vervolgens toch telkens weer de kracht vond om overeind te krabbelen. Haar ontembare geestkracht geeft haar oude lichaam telkens hernieuwde energie om door te gaan en te genieten van elke dag in vrijheid in de opvang.

De laatste tijd heeft Yui Bua zich meer afgezonderd en is veel in de rivier te vinden. In het water kan zij haar oude lichaam heerlijk ontspannen, zo geniet zij met volle teugen van haar omgeving. Op het land beweegt zij zich langzaam voort, haar botten kraken bij elke stap die zij zet. Gezien haar uitzonderlijk hoge leeftijd leidt het geen twijfel dat Yui Bua de laatste fase van haar leven is ingegaan. Het team van ENP doet er alles aan om haar leven zo aangenaam mogelijk te laten zijn.

Elke olifant die door het team van ENP wordt gered heeft een eigen verhaal en achtergrond. Wat zij gemeen hebben is het feit dat zij allemaal jarenlang zijn uitgebuit en een leven vol wreedheden hebben gekend. Wanneer zij in Elephant Nature Park arriveren, verkeren de meeste olifanten in een erbarmelijke conditie. Zij dragen zichtbaar en onzichtbaar de sporen van de wreedheden, waaraan zij tientallen jaren hebben blootgestaan. In de opvang herstellen de olifanten van hun trauma’s, krijgen zij de best mogelijk specialistische, medische zorg en leiden zij een zo vrij mogelijk leven in een natuurlijke omgeving.

Klik hier voor een filmpje van Yui Bua.

Onderzoeksexpert illegale ivoorhandel overleden

Een van ‘s werelds toonaangevende onderzoekers van de illegale handel in ivoor en neushoorn-hoorn is in Kenia om het leven gebracht. Esmond Bradley Martin, 75 jaar, werd op 5 februari in zijn huis in Nairobi gevonden met een steekwond in zijn nek. De politie vermoedt dat het een mislukte overval was.

De voormalige speciale gezant van de VN streed jarenlang voor de bescherming van olifanten en neushoorns, door zich te verdiepen in de illegale handel in ivoor en hoorns. In de jaren 70 ging hij vanuit de Verenigde Staten voor het eerst naar Kenia, toen het aantal olifanten dat vanwege hun ivoor werd gedood enorm toenam. Decennialang riskeerde Bradley Martin zijn leven om in het geheim de illegale verkoop van ivoor en neushoornhoorn te fotograferen en documenteren. Zijn undercover-operaties en gepubliceerde onderzoeksresultaten vormden onmiskenbaar een stimulans voor de sluiting van de ivoormarkten in China en een basis voor andere landen om strengere wetgeving in te voeren aangaande de illegale handel in ivoor.

Hij reisde o.a. naar China, Vietnam en Laos om zich als koper voor te doen om op deze manier de details van de illegale handel vast te kunnen stellen. In een belangrijk rapport vorig jaar, stelden hij en zijn collega Lucy Vigne vast, dat Laos ‘s werelds snelst groeiende illegale ivoorhandel heeft. De expert was onlangs teruggekeerd van een onderzoeksreis naar Myanmar. Bradley Martin was bezig met het schrijven van zijn bevindingen van dit onderzoek toen hij overleed.

Zijn levenswerk was het beschermen van olifanten en neushoorns door het bestrijden van de illegale handel in ivoor en neushoorn-hoorn. Esmond Bradley Martin is een groot verlies voor de internationale natuurbeschermingsorganisaties.

Blinde olifant in ENP opgenomen

De blinde Ploy Thong (30) is door het team van Elephant Nature Park (ENP) gered vanuit het toerisme in het zuiden van Thailand. Gedurende 16 jaar is zij gebruikt voor olifantenritjes. Daarvoor werkte zij 14 jaar in een circus. Omdat Ploy Thong blind is, is zij afhankelijk van gezelschap van andere olifanten.

Kort na haar aankomst begon zij daarom via lage infrasone geluiden te communiceren om te ontdekken wie hierop zouden reageren. Faa Mai reageerde als eerste, gevolgd door haar familie. Faa Mai bleef de hele middag bij Ploy Thong. Ook de volgende dag zochten zij elkaars gezelschap op en gaf Faa Mai haar nieuwe vriendin een rondleiding door ENP. Ploy Thong slaapt in de shelter naast Faa Mai’s familie. Om de olifanten in alle rust aan elkaar te laten wennen, worden zij voorlopig afzijdig gehouden van bezoekers.

Therapeutisch bassin voor gehandicapte olifant

De gehandicapte olifant Dalah heeft voor het eerst gebruik gemaakt van het speciaal ontwikkelde therapeutisch bassin, in de opvang Elephant Nature Park (ENP) in Thailand.

Begin november is Dalah gered uit een circus in Myanmar en overgebracht naar ENP. Deze jonge olifant heeft ernstig letsel als gevolg van jarenlange mishandelingen in het circus. Zij heeft een gecompliceerde breuk in de rechter elleboog en beweegt zich krampachtig voort door op haar slurf te steunen.

Nadat Dalah 2 1/2 uur in het water had doorgebracht, was de omvang van haar been aanzienlijk afgenomen. Het bassin is een belangrijk hulpmiddel in haar revalidatieproces. Alle gehandicapte olifanten zullen baat hebben bij het therapeutisch bassin.

Mobiele kliniek in Thailand

Het medisch team van Elephant Nature Park (ENP) Thailand verleent medische assistentie aan talloze dieren die bijvoorbeeld een vaccinatie, sterilisatie of medische zorg nodig hebben. Vaak wordt ENP gebeld om hulp te verlenen in zeer afgelegen gebieden.

Meestal worden er eenmaal ter plaatse ook andere dieren aangetroffen die hulp nodig hebben. Het medisch team beschikte niet over voldoende specialistische apparatuur om goede medische zorg te kunnen verlenen. Dankzij donaties is er voldoende geld bijeen gebracht om een mobiele kliniek met specialistische apparatuur te kunnen realiseren. Onlangs is de mobiele kliniek genaamd: ‘ Jumbo-Expres’ , officieel in gebruik genomen. Het medisch dierenartsenteam staat met specialistische apparatuur klaar om olifanten en andere dieren in nood te helpen met deze gratis kliniek. Een centrale focus is om de gezondheid en het welzijn van alle dieren te verbeteren.

Klik hier voor een introductiefilmpje over de mobiele kliniek.