Faa Mai jarig

17 april is een bijzondere dag voor de opvang Elephant Nature Park in Thailand. Op deze datum wordt jaarlijks stilgestaan bij de officiële opening van ENP in 2003. Behalve dit heuglijke feit is het ook de verjaardagsdatum van Faa Mai. Op 17 april 2009 was Faa Mai het eerste olifantje dat in de opvang werd geboren. Dit maakt deze dag extra bijzonder. De moeder van Faa Mai en haar oudere zus zijn in 2005 uit erbarmelijke omstandigheden in het toerisme gered. Faa Mai zal haar hele leven bij haar familie blijven.

Faa Mai’s geboorte staat symbool voor een ‘nieuw begin’, dit is ook de betekenis van haar naam. Bij alle olifantjes die in ENP zijn geboren wordt stilgestaan bij hun verjaardag als symbool van een blij en gelukkig leven in natuurlijke omstandigheden. De jarige wordt getrakteerd op een heerlijke verjaardagstaart, die gemaakt is met behulp van de vrijwilligers in ENP. Deze taart bestaat uit bananenbladeren, bamboetakken, een mengsel van gepureerd rijst en bananen, gedecoreerd met watermeloen, pompoenen, bananen en tamarinde. Lekkerbek Faa Mai smulde naar hartelust van haar taart en liet weinig over voor de rest van haar familie.

Klik hier om te kijken hoe Faa Mai van haar taart smult.

Daphne Sheldrick overleden

Daphne overleed gisteravond, donderdag 12 april, na een lang gevecht met borstkanker. Haar nalatenschap is onmetelijk vanwege het verschil dat ze heeft gemaakt voor het behoud van bedreigde dieren en de natuur in Kenia. Daphne Sheldrick is een icoon en pionier op het gebied van natuurbehoud.

Daphne besteedde meer dan 60 jaar van haar leven aan de bescherming van het wild in Afrika en enkele van ‘s werelds meest iconische en bedreigde olifanten en neushoorns. Daphne, geboren in Kenia in juni 1934, bracht bijna 30 jaar van haar leven door samen met haar man David Sheldrick, de oprichter van het grootste nationale park van Kenia, Tsavo East. In dit meedogenloze wilde land hebben ze een beschermingsproject weten te realiseren, om Kenia’s grootste olifantenpopulatie en allerlei wilde soorten dieren te beschermen. Bij het overlijden van David in 1977 richtte Daphne ‘The David Sheldrick Wildlife Trust’ (DSWT) op. In de loop van de 40 jaar daarna deed Daphne haar best om meer begrip te kweken over het leven van de olifanten en neushoorns en speelde zij een cruciale rol in de bescherming van de weesolifantjes.

Daphne was de eerste persoon die met succes melkafhankelijke babyolifantjes en neushoornbaby’s met de hand kon grootbrengen. Haar kennis heeft meer dan 230 weesolifanten gered in Kenia en vele andere jonge olifanten in andere landen in Afrika en Aziatische landen. Daphne leefde naast de olifanten en leerde hun hart te lezen. Ze begreep hun kwetsbaarheid, hun intelligentie, hun vermogen om lief te hebben, te rouwen, te helen en om elkaar te ondersteunen. Ze nam die lessen mee naar het wereldtoneel en werd een leidende stem voor olifanten. Gedreven door haar overtuiging dat olifanten en andere wilde diersoorten het recht hebben om beschermd leven te leiden.

Ze zal heel erg gemist, maar nooit vergeten worden. In haar laatste weken putte Daphne troost uit dat haar levenswerk, de zorg voor de weesolifantjes, de komende generaties door zal gaan en dat het werk dat ze opgezet heeft zo veel betekend heeft voor wilde dieren en wilde natuurgebieden in Kenia. Daphne is overleden in de wetenschap dat ze elke dag opnieuw het verschil zal maken, door het werk van The David Sheldrick Wildlife Trust, dankzij een toegewijd team dat ze achterlaat in een land dat haar zo dierbaar was. Daphne had het geluk lang genoeg te leven om bij de opvang in Ithumba (met de kerstdagen) bij het modderbad getuige te zijn van meer dan 100 weesolifantjes, senior-wezen, hun nakomelingen en hun wilde vrienden die haar allen een warm hart toedragen en haar kwamen begroeten. Daphne Sheldrick is met haar toewijding, liefde, passie en steun aan de weesolifantjes een inspirerend voorbeeld van het beste van de mens.

13 olifanten gered in Laos

De eerste minister van Laos heeft de illegale verscheping van dertien olifanten naar een dierenpark in Dubai verhinderd. De dieren zijn op het nippertje gered, na een tip van de Belgische medewerker Jozef Coremans, die werkzaam is bij de opvang Elephant Conservation Centre in Laos. Na de redding legden de olifanten met hun mahouts een trektocht van 150 km door de jungle af op weg naar het opvangreservaat. De tocht duurde een week, dit was de goedkoopste en meest doeltreffende manier om de hele kudde in een keer naar het opvangreservaat te brengen. Eenmaal in de opvang werden hun ‘zadels en kettingen’ voorgoed afgedaan. De dieren leiden in de opvang een zo vrij mogelijk leven in natuurlijke omstandigheden.

Klik hier voor een filmpje van de redding.

Bron: VRT Nieuws

Historisch DNA-studie onthult verwantschap Afrikaanse en Aziatische olifanten.

Lange tijd namen zoölogen aan dat er maar twee soorten olifanten waren: een Aziatische en een Afrikaanse. Genetische analyses toonden aan dat de Afrikaanse olifant kon worden verdeeld in vier verschillende soorten. De Afrikaanse savanne-olifant, bosolifant, West Afrikaanse olifant en de woestijnolifant.

Sinds kort is er een nieuwe olifant aan de mix toegevoegd; De zogeheten ‘Paleoloxodan antiquus’. Deze olifant zwierf rond Europa en West-Azië tijdens de laatste ijstijd, ongeveer 400.000 jaar geleden, en is 120.000 jaar geleden uitgestorven. Een studie van het DNA, verkregen uit fossielen, laat zien dat deze Europese olifant het naaste familielid is van de Afrikaanse bosolifanten.

De ‘Palaeoloxodon antiquus’ staat bekend als de olifant met rechte staart en heeft een ietwat apart uiterlijk. Zijn voorouders, de ‘Palaeoloxodon recki’, leefden tussen 3,5 miljoen en 100.000 jaar geleden in Afrika. Onderzoek naar fossielen heeft aangetoond dat deze olifanten ongeveer 750.000 jaar geleden vanuit Afrika, via het Midden-Oosten in Eurazië aankwamen.

De dwergolifant, ‘Palaeoloxodon falconeri’ is een opmerkelijke soort met een uitzonderlijk groot brein, die op Sicilië bekend stond als de ‘dwerg van Sicilië’. Deze olifant was kleiner dan de huidige mens. Het is het enige diersoort ooit geregistreerd met een hersengrootte vergelijkbaar met die van een mens. Het DNA, verkregen uit fossielen die in Duitsland zijn gevonden, onthulde enkele jaren geleden dat de ‘Palaeoloxodon falconeri’ niet was gerelateerd aan een van de Afrikaanse olifantensoorten, zoals verwacht. Zijn naaste verwant was eigenlijk de Aziatische olifant.

Deze ontdekking heeft alles binnen de wetenschap over de evolutionaire geschiedenis en voorouders van de huidige olifanten en hun naaste familieleden veranderd. Deze bevindingen toonden tevens aan dat de afstamming van de Afrikaanse olifant niet beperkt was tot Afrika; de dieren migreerden daadwerkelijk het continent uit, wat men ook niet eerder wist. Hoe kon de olifant verwant zijn aan Afrikaanse olifanten en zijn dwerg-variant verwant zijn aan Aziatische olifanten?

Dit komt omdat het DNA van de ‘Palaeoloxodon antiquus’ een kruising blijkt te zijn van het DNA van vele soorten, dat is ontstaan doordat de verschillende soorten zich met elkaar hebben voortgeplant. Dit proces, dat bekend staat als ‘bijmengsel’, is waarschijnlijk opgetreden toen ‘Palaeoloxodon’ Afrika verliet. Dat is waardoor de afstammelingen DNA van de Aziatische olifant hebben gekregen en zelfs DNA van de wolharige mammoet.

Deze nieuwe informatie over de evolutie en geschiedenis laat zien dat de twee huidige Afrikaanse olifantensoorten erfgenamen zijn van een succesvol, evolutionair verleden dat nog steeds overleeft en spreekt via hun DNA.

Beschermingsmaatregelen houden dus niet alleen soorten in stand, ze dragen ook bij aan het behoud van de genetische instandhouding van olifanten.

Weesolifant Deegawapi terug naar de natuur

Na bijna 7 jaar verzorgd en begeleid te zijn in Elephant Transit Home is de dag gekomen dat Deegawapi een zelfstandig leven gaat leiden in de vrije natuur. Mede door de steun van peetouders heeft Deegawapi een nieuwe kans gekregen; een onafhankelijk leven in een nationaal park, samen met de in het wild levende olifanten.


—–

Deegawapi was maar een paar weken oud toen zij helemaal alleen bij een tempel liep en naar ETH werd gebracht. Vanaf het begin was zij een vrolijk olifantje met een eigen willetje. Dikwijls zelfs een tikkeltje ondeugend. De laatste periode nam zij zorgzaam de kleine babyolifantjes onder haar hoede. Deegawapi is een heel sociale olifant die snel vrienden maakt.

Vergezeld met acht andere weesolifanten is zij op 30 maart naar het nationaal park Maduruoya gebracht. Er is het hele jaar door voldoende vegetatie in Maduruoya. Dit park ligt zo’n 250 kilometer van het weeshuis in Udawalawe. Het was een lange, spannende rit voor de olifanten. Dr. Perera en zijn team zijn een aantal nachten bij de seniorgroep gebleven om te kijken of zij bij elkaar bleven en de reïntegratie goed zou gaan. De eerste grote stap is goed verlopen. Zij hebben allen een radiohalsband om gekregen. De eerste jaren zullen zij goed in de gaten worden gehouden.

Wij danken alle peetouders van Deegawapi hartelijk voor hun steun en betrokkenheid. Peetouders maken het grote verschil!