13 maart ‘Dag van de Thaise Olifant’

In Thailand is 13 maart de ‘Dag van de Olifant’. Deze dag is bedoeld om een mentaliteitsverandering ten opzichte van het welzijn van olifanten te bewerkstelligen. Belangrijk doel is tevens om de regering en autoriteiten op te roepen tot het nemen en naleven van concrete, urgente maatregelen om Aziatische olifanten beter te beschermen tegen uitbuiting en geweld. Werkolifanten die hun hele leven onder gruwelijke, erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap zijn uitgebuit in de toeristenindustrie en/of illegale houtkap, hebben recht op een vrij leven in een natuurlijke leefomgeving. Op de ‘Dag van de Olifant’ zal er ook worden stil gestaan bij geweldadige evenementen, zoals het omstreden polo toernooi.

Jaarlijks vindt in maart het ‘King’s Cup Elephant Polo Tournament’ in Bangkok plaats. Mahouts berijden olifanten om een polowedstijd te ‘spelen’. Doel van dit evenement is om veel geld in te zamelen voor de bescherming van olifanten in Thailand. Het toernooi wordt voornamelijk gesponsord door westerse bedrijven waaronder; Peroni, Ferrari, Johnnie Walker en San Pellegrino.

De olifanten worden veelvuldig gemarteld met scherpe voorwerpen om ze polo te laten ‘spelen’ voor menselijk vermaak, onder het mom van het inzamelen van geld voor de bescherming van olifanten is dit wreed bedrog. Tussen de wedstrijden door staan de gehavende dieren zo strak vastgeketend, dat ze zich nauwelijks kunnen bewegen. Er wordt een oproep aan de Thaise regering gedaan om dergelijke evenementen en festivals met olifanten te verbieden.