Babyolifantje wandelt kamp Save the Elephants binnen

Het team van het onderzoekscentrum van Save the Elephants (STE), in het noorden van Kenia, kreeg de verrassing van hun leven toen onlangs een babyolifantje hun kamp binnenliep. Het team is eraan gewend om wilde olifanten te observeren en zo nu en dan te redden, maar dit was de eerste keer dat een olifantje hen benaderde voor hulp!

Het onaangekondigde bezoek kwam slechts dertig minuten nadat een nabijgelegen toeristenfaciliteit, Samburu Lodge, had gemeld dat ze een klein olifantje moederziel alleen op de oever van de rivier hadden gezien. Terwijl het STE-team nog buiten het kamp in het veld werkzaam was, zwierf het vrouwelijke babytje van ongeveer drie maanden oud in het kamp en belandde in de keuken. Ze was hier terechtgekomen doordat ze langs de oever van de ‘Ewaso Ny’iro-rivier dwaalde, ruim twee kilometer van de plek waar ze voor het laatst was gezien. Het werd snel duidelijk dat het olifantje moederziel alleen was. Er is door het STE-team nog gezocht naar de moeder en kudde om het diertje te kunnen herenigen, dit is niet gelukt. Na meer dan 25 jaar ervaring met olifanten wist het team dat een moederolifant haar baby nooit zou verlaten die sterk en gezond is. Waarschijnlijk is het olifantje door de sterke stroming van de rivier meegevoerd toen ze verder stroomopwaarts met haar familie de rivier ‘Ewaso’ is overgestoken.

Om het olifantje te laten overleven zonder haar moeder lag haar beste kans bij het Reteti Elephant Sanctuary in Namunyak Wildlife Conservancy Trust, in Samburu, Noord-Kenia. Dit is het eerste olifantenweeshuis dat door lokale gemeenschap zelf is opgezet en wordt geleid. In het weeshuis zetten de verzorgers zich 24 uur per dag met hart en ziel in voor het welzijn van de weesolifantjes en de andere dieren die hier zijn opgevangen. De dierenarts van Reteti en zijn team onderzochten het olifantje deskundig en diende haar een kalmeringsmiddel toe. Reteti’s zorgvuldige administratie toont aan dat olifantjes die werden verdoofd tijdens hun transport naar het weeshuis een grotere kans hebben om hun trauma te overleven, dan de olifantjes die niet worden verdoofd tijdens het transport. Het team laadde de slapende baby vervolgens op een speciale matras achter in hun voertuig, waarbij ze tegelijkertijd haar glucosespiegels controleerden, die in orde waren.

Reteti Sanctuary heeft het weesolifantje ‘Samburu’ genoemd. Samburu maakt het goed en voelt zich al helemaal thuis tussen de 15 andere weesolifantjes in het weeshuis.

Foto’s: Jane Wynyard