Babygeluk bij seniorwezen Ndara en Kinna

Babygeluk bij seniorwezen Ndara en Kinna

Seniorwees Ndara was nog maar 8 maanden oud toen zij in februari 2001 werd gered uit een betonnen waterput. Haar moeder en de andere leden van de kudde konden Ndara niet bevrijden en moesten Ndara noodgedwongen achterlaten. In het weeshuis paste Ndara zich goed aan. Ndara groeide op met matriarch Emily en haar groep, eerst in het weeshuis in Nairobi en later in de opvang in Voi. Dankzij de onmisbare steun van peetouders zette Ndara eind 2007, samen met Emily’s groep, de laatste stap naar een zelfstandig leven in de vrije natuur buiten de opvang.

In 2012 keerde Ndara onder begeleiding van Emily’s groep terug naar de opvang, omdat ze gewond was geraakt door een speer. Tijdens haar herstelperiode verbleef Ndara in de opvang. Na haar herstel sloot Ndara zich weer aan bij Emily’s groep. De groep verblijft regelmatig in de buurt van de opvang om contact te maken met de jongere weesolifantjes. In de vroege ochtend van 5 maart 2017 heeft Ndara het leven geschonken aan een gezonde zoon. Vol trots keerden de seniorwezen naar de opvang om de pasgeborene in hun midden aan de verzorgers te laten zien. De verzorgers hebben het bulletje de naam ‘Neptune’ gegeven.

Seniorwees Kinna was slechts een week oud toen zij in 1999 werd gered uit een waterput. Kinna heeft haar eigen moeder hierdoor nauwelijks gekend. Dankzij de onmisbare steun van peetouders is Kinna samen met de andere weesolifantjes opgegroeid in het weeshuis. Kinna en haar hartsvriendinnen Yatta, Naselot en Mulika zijn in 2005 overgeplaatst naar de nieuwe opvanglocatie in Ithumba om als rolmodel te fungeren voor de jongere weesolifantjes. Een heel verantwoordelijke taak die deze vier vrouwtjes op zich hebben genomen. Met name dankzij hun aanpassingsvermogen en hun liefdevolle zorg voor de jongere weesolifantjes is de opvang in Ithumba een groot succes geworden. Kinna was degene die de jonge bulletjes heel goed onder controle kon houden.

Kinna heeft op 25 maart het leven geschonken aan een gezonde dochter, die in de vrije natuur is geboren en zal opgroeien. De verzorgers hebben haar ‘Kama’ genoemd dat ‘liefde’ betekent. Kinna is omringt met hulp van alle seniorwezen. Alle weesolifantjes hebben op jonge leeftijd hun moeder verloren en zijn in het weeshuis opgegroeid. Hierdoor hebben ze geen ervaring met het moederschap. De enige kennis die de weesolifantjes hebben is hun natuurlijk instinct en de ervaringen die zij tijdens het opgroeien in het weeshuis hebben meegekregen. Als hechte groep zorgen de weesolifanten er gezamenlijk voor dat hun nakomelingen veilig binnen de kudde opgroeien. Om deze redenen is het moederschap van de weesolifanten extra bijzonder.

De verzorgers zien soms hoe de weesolifanten soms hulp bij het moederschap krijgen van wilde moederolifanten. Seniorwees Galana kreeg bijvoorbeeld hulp van een wilde moederolifant, die haar voordeed hoe ze haar jonge dochter het best uit het water kon tillen. Alle weesolifanten weten dat zij ten alle tijden kunnen terugvallen op de liefde en zorg van het weeshuis, de plek waar zij dankzij de onmisbare steun van hun peetouders groot zijn geworden.