Babyolifantje blijft gewonde broer trouw


Onlangs zagen parkwachters tijdens een patrouille in het Masai Mara National Reserve in Kenia vijf olifanten die gewond waren geraakt door speren. Toen de parkwachters informatie bij de naburige gemeenschappen inwonnen, ontdekten ze dat lokale boeren de olifanten met speren van hun akkers hadden verjaagd, nadat de kudde zich tegoed had gedaan aan hun gewassen. De parkwachters, afkomstig uit Olarro Conservancy, namen onmiddellijk contact op met de Kenya Wildlife Service en het Mara Elephant Project, die op hun beurt contact opnamen met de David Sheldrick Wildlife Trust. Vervolgens werkte iedereen samen om met een mobiel veterinair team de olifanten te behandelen.


Voordat het team de gewonde olifanten kon helpen, werden de dieren eerst vanuit de helikopter met een verdovingspijl geraakt. Toen het team de eerste jonge bul verdoofde, liep hij samen met een oudere bul en een babyolifantje weg van de kudde.

Het babyolifantje was ongeveer 18 maanden oud en bleef dichtbij de verdoofde olifant, die vermoedelijk zijn oudere broer was. De moeder van het kleine olifantje was nergens te zien. Omringt zijn door mensen moet heel beangstigend zijn geweest voor het olifantje.

Vooral omdat het mensen waren geweest die zijn broer in de eerste plaats hadden verwond. Maar niets weerhield hem ervan bij de bul te blijven.
Het babyolifantje was heel beschermend naar de jonge bul en bleef tijdens de hele operatie trouw aan zijn zijde. Soms klom hij zelfs bezorgt bovenop de bul. Het kleine olifantje bleef uitzonderlijk kalm en gedroeg zich totaal niet agressief naar de mensen van het medisch team. Met 18 maanden is hij toch in staat om een volwassen man omver te duwen. Het olifantje leek echter te begrijpen dat de dierenartsen zijn broer hielpen.

Het team van dierenartsen had twee dagen nodig om de vijf gewonde olifanten te behandelen. Gelukkig was geen van hun hen levensbedreigend gewond geraakt en ze konden weer terugkeren in hun kudde. Het beschermende gedrag van het babyolifantje heeft veel indruk gemaakt op het medisch team. Het bijwonen van dergelijke incidenten, waarbij olifanten gewond buiten hun schuld zijn geraakt, is altijd emotioneel voor de teams. Maar weten dat je een verschil kunt maken is een heel voldaan gevoel.

Fotografie: David Sheldrick Wildlife Trust