Botswana brengt toerisme in gevaar

Botswana is van plan om zijn nationale natuurbeschermingsbeleid prijs te geven voor het grote geld. De president van het land, Mokgweetsi Masisi, overweegt het vooruitziende 2014 beleid van de Zuid-Afrikaanse natie op te geven door het doden van dieren in het wild voor veel geld toe te staan, voornamelijk door buitenlandse trofee jagers. De regering van Botswana zou er goed aan doen om te beseffen dat deze beslissing in dit tijdperk van sociale media, en toenemende bezorgdheid voor het welzijn van dieren, een catastrofale economische beslissing kan zijn. De beslissing om het jachtverbod op te heffen en jagers een vergunning te geven om dieren te vermoorden, zal vrijwel zeker schadelijk zijn voor het groeiende ecotoerisme van het land (nu al de op een na grootste industrie van het land), dat feitelijk meer bijdraagt aan de economie.

Trofeejagers die naar Afrika gaan, willen niet alleen de slagtanden van een olifant of het hoofd en de manen van een leeuw naar huis brengen. Ze willen ook beelden van de jacht maken, door hun gids een foto te laten maken van de geknielde jager over het gedode dier of de moord op video vast te leggen. Ze posten de afbeeldingen dan vaak op sociale media of delen ze met vrienden. Deze foto’s en video’s kunnen, zodra ze onvermijdelijk in het publieke domein komen, in enkele minuten over de wereld gaan. Fatsoenlijke mensen zullen ontzet en met boosheid reageren. De reeks gruwelijke en hartverscheurende beelden van de opschepperige jagers, die deze weerloze en vaak in gevaar verkerende dieren vermoorden, heeft de subcultuur van concurrerende jachttrofeeën al aangetast en blootgelegd. Deze buitenlandse jagers die naar Afrikaanse landen komen, verzamelen vaak een groot aantal moorden op zoek naar prijzen binnen de broederschap, zoals de ‘Africa Big Five’.

Het was een enkele foto van de tandarts Walter Palmer uit Minnesota en zijn gids over de doodgeschoten Cecil die een wereldwijde verontwaardiging opwekte over de moord op een van de beroemdste en bestudeerde leeuwen van het continent. Palmer had Cecil uit het Hwange National Park gelokt en daarna beschoten en gewond voordat hij hem uiteindelijk 12 uur later had afgemaakt. Na het Palmer-incident verklaarden de vliegtuigmaatschappijen United, Delta en American Airlines dat ze niet langer in hun vrachtruimen de trofeeën van de Africa Big Five (een leeuw, een luipaard, een olifant, een neushoorn en een Kaapse buffel) zouden vervoeren. Air Canada, Air France, British Airways, Emirates Airlines en tientallen anderen deden hetzelfde en besloten dat ze niet langer de vervoerders zouden zijn voor de aanhoudende diefstal van Afrika’s grootste levende rijkdommen.

Vorige week ging een zeer verontrustende video over het internet met een jager die een slapende leeuw neerschoot, ook in Zimbabwe. De jager, Guy Gorney uit Illinois, heeft de leeuw in 2011 gedood, maar de video is de afgelopen dagen openbaar geworden. De leeuw is al lang dood, maar de controverse leeft nu en brengt meer reputatieschade aan Zimbabwe aan omdat het land dit soort ondraaglijke, ziekmakende jacht op een bedreigde soort toestaat. Zoals elk land die van toerisme afhankelijk is, moet het land verdienen om de aandacht en genegenheid van zijn potentiële klanten te krijgen. Terwijl Amerikanen, Europeanen, Britten en anderen nadenken over waar ze hun geld zullen uitgeven om olifanten en leeuwen te zien en foto’s van hen kunnen maken, zal het niet goed bij hen passen als het land ook dit soort van roekeloze moord op mooie en bedreigde dieren in het wild mogelijk maakt. Natuurliefhebbers hebben de mogelijkheid om te trekken naar landen die dit gedrag niet toelaten, zoals Kenia, Gabon, Rwanda en de afgelopen vijf jaar, Botswana. Natuurbescherming is belangrijk en trofeejacht is het tegenovergestelde daarvan. Afgezien van de ethiek en waarden, klopt de verwachtte inkomsten van trofeejachten niet langer. Het netwerk van trofeejagers die erop uit zijn om zeldzame diersoorten te doden, is in de duizenden en krimpt. Terwijl de mensen die olifanten en andere dieren in het wild willen observeren, in de miljoenen loopt en het aantal stijgt nog steeds. Totdat de jacht op olifanten en andere wilde dieren gelegaliseerd wordt, dan zullen de toeristen naar verwachting Botswana gaan mijden.

Foto’s: Michel van Noort