Botswana heft jachtverbod op!

De wereld is op het verkeerde been gezet.

Het verbod op de jacht op olifanten in Botswana wordt toch opgeheven. Ondanks de schijnbaar positieve signalen die van de conferentie van de staatshoofden van de vijf aangrenzende landen uitging.

Onlangs hebben we gemeld dat het er naar uitzag dat het opheffen van het jachtverbod van tafel was. Dat de protesten wereldwijd toch effect hebben gehad en de toekomst van de olifanten er weer beter uitzag. De wens bleek de vader van de gedachte. De conferentie was duidelijk een rookgordijn om de wereld op het verkeerde been te zetten. Want nauwelijks een week later werd wereldkundig gemaakt dat het jachtverbod uit 2014 opgeheven zou worden.

Troffeejacht levert Botswana veel geld op
Achteraf gezien was het ook te mooi om waar te zijn. De president van Botswana is een doorsnee politicus die als het er op aankomt alleen aan zichzelf denkt. De toenmalig president Ian Khama, die in 2014 het jachtverbod invoerde, is een politieke tegenstander van de huidige president Masisi en die wil hij een hak zetten. Daarnaast zijn er later dit jaar verkiezingen en de populariteit van Masisi is bijzonder laag. Door het verbod op te heffen probeert hij in het noorden bij de boeren zijn populariteit te vergroten, maar de belangrijkste reden is toch het grote geld wat de jachtvergunningen oplevert.

De bewering dat de olifantenjacht weer zal worden toegelaten op een “gecontroleerde en ethische manier”, komt uit de koker van een ingehuurd Amerikaans PR-bureau, omdat gevreesd wordt voor een negatief effect op het toerisme in Botswana. President Masisi weet zich in ieder geval gesteund door president Trump en de invloedrijke jagersvereniging in Amerika.

Dat de olifanten opnieuw het slachtoffer zijn van “geld en macht” is verschrikkelijk triest.

Botswana wil handel in ivoor legaliseren
Botswana wil naast het opheffen van het jachtverbod ook proberen onder het internationale handelsverbod op ivoor uit te komen. Hiermee wordt het idee gewekt dat de olifant geen bedreigde diersoort is en niet met uitsterven bedreigd wordt. Hierdoor wordt de stropers helemaal vrij spel gegeven, zal de vraag naar ivoor nog meer toenemen en het vermoorden van olifanten gigantische vormen aannemen. Wanneer het voorstel van Botswana wordt goedgekeurd, betekend dit een tijdbom onder het leven van de resterende olifanten.

Vrienden van de Olifant vindt dit voorstel volstrekt onacceptabel.
Vrienden van de Olifant is lid van het Species Survival Network (SSN), een internationale coalitie van natuurbeschermings-organisaties die zich inzet voor de verbetering en handhaving van het Verdrag van de Internationale Handel in Bedreigde Dier- en Plantsoorten (CITES). De SSN-leden zullen er alles aan doen om gezamenlijk de verlichting van het verbod op de ivoorhandel te voorkomen.


Botswana vermijden tijdens vakantie
Botswana trekt veel toeristen, omdat het bekend staat om zijn natuurbehoud. De toerismesector is de op een na grootste inkomstenbron van het land. Het advies van de natuurbeschermingsorganisaties wereldwijd, is om Botswana te mijden en geen vakanties daar door te brengen.