Daphne Sheldrick overleden

Daphne overleed gisteravond, donderdag 12 april, na een lang gevecht met borstkanker. Haar nalatenschap is onmetelijk vanwege het verschil dat ze heeft gemaakt voor het behoud van bedreigde dieren en de natuur in Kenia. Daphne Sheldrick is een icoon en pionier op het gebied van natuurbehoud.

Daphne besteedde meer dan 60 jaar van haar leven aan de bescherming van het wild in Afrika en enkele van ‘s werelds meest iconische en bedreigde olifanten en neushoorns. Daphne, geboren in Kenia in juni 1934, bracht bijna 30 jaar van haar leven door samen met haar man David Sheldrick, de oprichter van het grootste nationale park van Kenia, Tsavo East. In dit meedogenloze wilde land hebben ze een beschermingsproject weten te realiseren, om Kenia’s grootste olifantenpopulatie en allerlei wilde soorten dieren te beschermen. Bij het overlijden van David in 1977 richtte Daphne ‘The David Sheldrick Wildlife Trust’ (DSWT) op. In de loop van de 40 jaar daarna deed Daphne haar best om meer begrip te kweken over het leven van de olifanten en neushoorns en speelde zij een cruciale rol in de bescherming van de weesolifantjes.

Daphne was de eerste persoon die met succes melkafhankelijke babyolifantjes en neushoornbaby’s met de hand kon grootbrengen. Haar kennis heeft meer dan 230 weesolifanten gered in Kenia en vele andere jonge olifanten in andere landen in Afrika en Aziatische landen. Daphne leefde naast de olifanten en leerde hun hart te lezen. Ze begreep hun kwetsbaarheid, hun intelligentie, hun vermogen om lief te hebben, te rouwen, te helen en om elkaar te ondersteunen. Ze nam die lessen mee naar het wereldtoneel en werd een leidende stem voor olifanten. Gedreven door haar overtuiging dat olifanten en andere wilde diersoorten het recht hebben om beschermd leven te leiden.

Ze zal heel erg gemist, maar nooit vergeten worden. In haar laatste weken putte Daphne troost uit dat haar levenswerk, de zorg voor de weesolifantjes, de komende generaties door zal gaan en dat het werk dat ze opgezet heeft zo veel betekend heeft voor wilde dieren en wilde natuurgebieden in Kenia. Daphne is overleden in de wetenschap dat ze elke dag opnieuw het verschil zal maken, door het werk van The David Sheldrick Wildlife Trust, dankzij een toegewijd team dat ze achterlaat in een land dat haar zo dierbaar was. Daphne had het geluk lang genoeg te leven om bij de opvang in Ithumba (met de kerstdagen) bij het modderbad getuige te zijn van meer dan 100 weesolifantjes, senior-wezen, hun nakomelingen en hun wilde vrienden die haar allen een warm hart toedragen en haar kwamen begroeten. Daphne Sheldrick is met haar toewijding, liefde, passie en steun aan de weesolifantjes een inspirerend voorbeeld van het beste van de mens.