Dummy vervangt levende tempelolifanten

Na veel ophef van internationale beschermingsorganisaties over het welzijn van de tempelolifanten in India, is een belangrijke tempel in de Indiase staat Kerala gestopt met het gebruiken van levende olifanten als religieus statussymbool. De tempel maakt nu gebruik van een dummy, die door een dorpeling is gemaakt van alledaagse materialen zoals jutezakken en bamboe en voorzien van een speciaal besturingssysteem om tijdens de processies door de bochten te kunnen komen.

Kerala staat bekend om de vele tempelolifanten, die worden gebruikt voor indrukwekkende, religeuze ceremonies, processies en festivals. Tempelolifanten zijn veelal imposante bullen, die tot aan hun overlijden een barbaars bestaan vol wreedheden hebben. Niet zelden veroorzaakt een doorgedraaide tempelolifant amok tijdens festiviteiten. Het zwaar getraumatiseerde dier laat daarbij een spoor van vernieling achter, in de hoop te kunnen ontsnappen aan zijn lijdensweg.

Bron: Human Interest.
Sreedevi Jayarajan.

Dat de tempel Nalapathenneeswaram in Kerala de levende tempelolifanten heeft vervangen door een dummy, wordt dan ook gezien als een hoopvol teken. Een tweede tempel is geïnte-resseerd en wil ook een dummy gaan inzetten. Verwacht wordt dat onder druk van internationale beschermings-organisaties meer tempels dit voorbeeld zullen volgen. De inzet van de dummy’s is een belangrijke stap voorwaarts, die moet gaan leiden tot een betere bescherming en opvang van alle tempelolifanten. De eerste stap is gezet, al is er tegelijkertijd nog een lange weg te gaan.