Een absolute mijlpaal voor het GRI-weesolifantenproject

Chamilandu schrijft geschiedenis door als eerste gerehabiliteerde weesolifant in Zambia een baby ter wereld te brengen.

Chamilandu was slechts twee jaar oud toen ze in 2008 werd opgenomen in het olifantenweeshuis van Game Rangers International. Ze groeide daar op tot een indrukwekkende matriarch. Vier jaar geleden koos ze voor een leven in de vrije natuur, in Kafue National Park. Maar ze bleef haar familie zeer trouw en kwam regelmatig op bezoek in het opvangkamp. In september 2017 werd Chamilandu gespot met een wilde bul en na enige tijd werd geconstateerd dat ze zwanger was. Een olifantendracht duurt gemiddeld 24 maanden en naarmate de tijd verstreek nam ook de spanning toe. Tijdens een van haar bezoeken, in mei 2018, zocht Chamilandu haar verzorger Maison op. Ze liet toe dat hij haar buik betaste en onderzocht. Dit ontroerende moment illustreert de intense band die Chamilandu heeft met de enige familie die ze ooit heeft gekend. Bij elk bezoek werd Chamma, zoals de verzorgers haar liefkozend noemen, zorgvuldig geobserveerd. De zwangerschap leek haar steeds zwaarder te vallen en ze oogde vermoeid. Toen ze op 9 september jl. plotseling in de boma verscheen, wist het team dat ze wilde komen bevallen op deze voor haar zo vertrouwde en veilige plek.

In het wild worden moederolifanten natuurgetrouw bijgestaan door de andere volwassen vrouwtjes in de kudde. Maar Chamilandu wist dat zij er alleen voor stond; haar maatjes Batoka en Tafika waren niet geschikt om deze belangrijke taak op zich te nemen. Dus koos zij heel bewust voor de veiligheid en de bescherming van de weesopvang en bood zo haar kleine baby de beste kans op overleving. De hele bevalling duurde slechts 10 minuten en iedereen keek ademloos toe. Na de geboorte werd het prachtige babyolifantje door twee verzorgers overeind geholpen om voor het eerst bij zijn mama te gaan drinken. Er vloeiden talloze tranen van vreugde. Voor het GRI-team voelt deze geboorte als een adembenemend wonder; een indrukwekkend geschenk van de natuur. Een absolute mijlpaal voor het GRI-weesolifantenproject!

Als oudste olifant van de kudde heeft Chamilandu jarenlang heel veel weesjes met haar warme moederliefde omringd. En nu heeft ze als eerste haar eigen kleine baby ter wereld mogen brengen. Chamilandu en haar baby werden door de hele kudde enthousiast en opgewonden begroet. Deze prachtige olifantenfamilie is ongetwijfeld de kroon op het werk van GRI. Het olifantje kreeg de naam Mutaanzi David. Mutaanzi betekent: Eerstgeborene. Het bulletje is vernoemd naar David Shepherd. Een speciale naam voor een bijzondere olifant.