Geef olifanten de ruimte

De rechtbank in Tamil-Nadu in India heeft een verzoekschrift behandeld van de Indiase Raad van State voor de sloop van ruim 800 gebouwen, met uitzondering van de huizen van de lokale bevolking, in de regio van het Mudumalai National Park. Dit gebied is door de regering van Tamil-Nadu aangewezen als een belangrijke olifanten-corridor. Deze olifantencorridor is 22,64 km lang en 1,5 km breed. Het is een essentiële verbindingsweg voor een populatie van 900 olifanten, die migreren tussen het oostelijke en westelijke deel in dit gebied.

“We tolereren het niet langer dat de mens de olifanten in de weg zit!”, aldus de hoofdofficier van justitie Sharad A. Bobde. Olifanten zijn weliswaar groot en krachtig, maar tegelijkertijd heel kwetsbaar. Hoofdofficier Bobde liet weten dat de rechtbank een commissie onder leiding van een gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof heeft ingesteld, om individuele bezwaarschriften van gedupeerden van de sloop af te handelen.

Enkele eigenaren van resorts gaven tijdens de rechtszitting aan dat olifanten en mensen prima naast elkaar kunnen bestaan en de sloop onnodig is. De hoofdofficier kwam echter op voor de rechten van olifanten en zei dat de mens sowieso niets in het leefgebied van olifanten te zoeken heeft! De hoofdofficier verwees vervolgens naar een verordening die in 1996 is opgesteld. Hierin staat beschreven dat er géén bouw zal worden toegestaan ​​in olifantencorridors, zoals duidelijk staat aangegeven in het rapport, met de naam ‘Gajah’, van de Elephant Task Force.
In de Indiase regio Assam, waar mens-olifantconflicten ook een ernstig probleem vormen, zet de olifantenspecialist Dr. Sarma zich sinds het begin van de jaren negentig in om zieke olifanten te behandelen en wilde olifanten, die betrokken zijn geraakt bij een mens-olifantconflict, terug naar de bossen te brengen. Per jaar helpt en behandelt hij 600-700 olifanten. Hij is de eerste deskundige die pijlen met een kalmerend middel heeft gebruikt om bullen in musth tot bedaren te brengen, zodat ze teruggebracht konden worden naar de bossen van Assam. Het doel hiervan is om de olifanten te beschermen en tegelijkertijd de mensen in de omliggende dorpen.

Het daadwerkelijke probleem gaat echter veel verder dan het kalmeren van olifanten om ze vervolgens terug te brengen naar de bossen. De explosieve toename van de menselijke bevolking veroorzaakt het grootste probleem, namelijk; ontbossing! Als gevolg van de ontbossing is het totale eco-systeem ontwricht en fragiel geworden. Op veel plaatsen hebben mensen illegale nederzettingen gebouwd, waarbij veel leefgebied van de olifanten verloren is gegaan. Nietsvermoedende olifanten op zoek naar voedsel en water komen hierdoor steeds vaker mensen tegen tijdens hun migratietochten, met alle verstrekkende gevolgen van dien.

Een term die vaak in de lokale taal wordt gebruikt is ‘khilonjiya’ of ‘inheems’. De ‘khilonjiya’ is het bos, de bomen, de dieren, de planten, de vis, de olifanten, de vogels. Dit land is van hen, niet van de mens! Het is daarom van essentieel belang voor de toekomst van olifanten en het hele ecosysteem dat de mens olifanten de ruimte geven die ze nodig hebben.

Bron: New Delhi.