Geen volledig verbod ivoorhandel EU.

In veel Europese landen mag ‘antiek ivoor’ (dit is ivoor van voor 1947) worden verkocht en verhandeld. Het huidige semi-verbod stelt dat de handel in ivoor van vóór 1947 wél is toegestaan, maar de handel in ivoor van ná 1947 volledig is verboden. De milieugroep Avaaz heeft ontdekt dat veel van het ivoor dat wordt verhandeld in feite illegaal gestroopt ivoor is dat wordt verkocht als antiek. Malafide ivoorhandelaren kunnen vrij eenvoudig met behulp van theebaden nieuw ivoor oud maken. Bovendien is er zelfs geen wettelijk certificaat vereist voor de handel in ivoor van voor 1947.

Avaaz en de actiegroep Elephant Action League kochten 100 ivoorartikelen in Europa uit tien verschillende landen, waaronder ook Nederland. Er is gebleken dat Nederland tot over zijn oren is verwikkeld in de ivoorhandel. Daarmee is Nederland medeplichtig aan het doden van Afrikaanse olifanten om hun ivoor. De twee organisaties kochten eerder dit jaar in Nederlandse antiekwinkels en via Marktplaats heel eenvoudig ivoren kunstvoorwerpen. Op Marktplaats kwam men in slechts twee kliks op het aanbod in ivoren artikelen. De onderzoekers lieten de Universiteit van Oxford ouderdomsonderzoek uitvoeren op deze gekochte objecten. Uit dit onderzoek is uiteindelijk gebleken dat 74% van het onderzochte ivoor van ná 1947 dateert, wat betekent dat dit helemaal niet verhandeld had mogen worden.

In het algemeen waren alle stukken die in Italië, Spanje en Bulgarije waren gekocht illegaal, evenals de meerderheid die in Frankrijk, Portugal en Nederland werd gekocht. Van de ivoren beeldjes die Avaaz in Nederland kocht, dateerden er tenminste drie uit de jaren 90, een ander item kwam zelfs van een olifant die tussen 2000 en 2003 nog op de Afrikaanse savanne leefde, mogelijk zelfs nog korter geleden. Het radio-koolstofonderzoek stelt namelijk niet het tijdstip van overlijden van de olifant vast, maar stelt vast wanneer het ivoor werd gevormd. Dit betekent dat het moment van overlijden van de olifant tot zelfs decennia later kan zijn. De onderzoeksresultaten bevestigen dat in Nederland verkocht ivoor het doden van Afrikaanse olifanten om hun ivoor bevorderd.

D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zet zich al jaren in voor de bescherming van de Afrikaanse olifanten en pleit voor een totaalverbod op ivoorhandel. De uitkomsten van het onderzoek vormen het wetenschappelijk bewijs dat er in Nederland ook op grote schaal illegaal ivoor wordt verhandeld. De illegale ivoorhandel is alleen aan te pakken met een totaalverbod!

Catherine Bearder, een lid van het Europees Parlement, dringt aan op de invoer van eenvolledig ivoorverbod in alle EU-landen met een zeer beperkt aantal uitzonderingen voor uitzonderlijke kunstwerken. De EU heeft onlangs een strikter beleid ingevoerd om illegale ivoorhandel te bestrijden. Er zijn veel oproepen geweest om de verkoop van ivoor volledig te verbieden; desondanks blijft de EU helaas een belangrijke exporteur van ivoor en het Europees Parlement onderzoekt nog steeds of de huidige beperkingen toereikend zijn.

EU-woordvoerder Enrico Brivio merkte op: “De Commissie zal elke vorm van illegale handel blijven bestrijden, met inbegrip van het ‘antiek ivoor’ van recente datum. Het aanpakken van het stropen van olifanten en de handel in ivoor is een hoeksteen van de EU-actie tegen de handel in wilde dieren en de EU heeft onlangs tal van initiatieven daartoe genomen.

Toch is er helaas nog altijd geen volledig verbod op de ivoorhandel in de hele EU ingesteld.