Gewonde olifant kreeg medisch behandeling op de savanne

Filmproducent Verity White en een team van dierenartsen van de Uganda Wildlife Authority (UWA) waren filmopnames aan het maken in Muchison Falls National Park in Oeganda. Tijdens de filmopnames kwamen zij een strompelende olifant tegen. Bij deze vrouwtjes-olifant van ongeveer twintig jaar was door het team van UWA-dierenartsen recentelijk een stropersstrik verwijderd, die rond haar achterpoot zat. De strop had strak om de poot heen gezeten en was diep het vlees binnengedrongen. Hierdoor was de strop moeilijk te verwijderen geweest. Het was duidelijk dat de wond, in de periode nadat de strop was verwijderd, ernstig was gaan infecteren. De olifant maakte een verzwakte indruk en leed veel pijn. Zonder medische behandeling zou de olifant zeker sterven.

De olifant bevond zich bij een kleine waterpoel. Op deze plek was het onverstandig om haar te kunnen verdoven vanwege het mogelijke gevaar op verdrinking. Ze werd naar een veiligere plek in het gras geleid, waar ze werd verdoofd.

Eenmaal verdoofd konden de dierenartsen de zwaar geïnfecteerde achterpoot behandelen. De dierenartsen waren geschokt bij de ontdekking dat de wond vol maden zat. Dankzij de deskundigheid van het team werden alle maden verwijderd en de infectie succesvol medisch behandeld. Na de behandeling werd de olifant uit de narcose gehaald en stond ze op. Dankzij de behandeling kon ze direct al iets beter lopen en wist zelfstandig naar haar kudde terug te keren.

De Uganda Conservation Foundation heeft onlangs een speciale auto met medische voorzieningen aangeschaft. Deze speciaal uitgeruste auto is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen stroperij. Voordat de wagen was aangeschaft konden de dierenartsen van de UWA vaak niet ter plaatse komen na een melding om dieren die gewond waren geraakt door stropersstrikken te behandelen. Dankzij de aanschaf van dit medische voertuig kunnen er nu veel dierenlevens, zoals dat van deze olifant, door de dierenartsen worden gered.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4522926/Brave-moment-vets-risk-lives-help-distressed-elephant.html#v-2209054712206151441