Kleine Suman

In 2015 is het de opvang Wildlife SOS in India gelukt om vier olifanten Wally (Walnut), Coco (Coconut), Peanut en Mac (Macadamia) te redden uit erbarmelijke omstandigheden in het Moonlight Circus. Zij worden liefdevol “de Noten-familie” genoemd. Later ontdekte het team van Wildlife SOS dat drie andere olifanten Suman, Bijli en Chanda ook deel uitmaakten van hetzelfde circus. Vlak voor het moment dat Wildlife SOS hen zou redden, bleken deze olifanten illegaal verkocht te zijn aan een wrede olifantenbezitter in Jaipur.

Wildlife SOS kwam erachter dat de tweejarige Suman de dochter van Chanda en Bijli is. Dit betekent dat ze de biologische zus is van Peanut, de jongste olifant die met de ‘Noten-familie’ is gered. Wildlife SOS heeft Suman in de media geïntroduceerd als ‘Hazel’, om haar identiteit te beschermen en men heeft bewust weinig informatie over haar vrijgegeven. Het was de bedoeling van Wildlife SOS om Suman buiten de publiciteit te redden.

De drie olifanten zijn in bezit van dezelfde persoon, echter elke olifant wordt op een andere locatie in Jaipur uitgebuit. Suman kreeg te maken met mishandeling in een tv-programma, dat de show moest annuleren op basis van de vastgestelde wreedheden bij het olifantje. Daarna werden Suman en haar moeder illegaal naar Jaipur verscheept. Jaipur is een staat die bekend staat om de vreselijke misstanden die olifanten daar ondergaan. Hier werd Suman op wrede wijze gescheiden van haar moeder. De afgelopen drie jaar wordt zij verborgen gehouden in een ondergrondse kelder, waar zij is vastgeketend. Hoewel Suman pas vijf jaar oud is heeft zij een leven vol wreedheden. De eigenaar is van plan om haar weer te verkopen en als hij haar niet kan verkopen, wordt ze gedwongen om net als haar moeder de rest van haar leven toeristen door de brandende straten van Jaipur te rijden. Wildlife SOS beschikt over undercoverfoto’s en video’s evenals betrouwbare informatie over hoe vreselijk de leefomstandigheden van Suman zijn.


Suman’s moeder Chanda is nu bekend als “olifant # 112″. Zij moet dagelijks gedurende vele uren per dag in de zinderende hitte, zonder de beschikking over voedsel en water, toeristen vervoeren naar het Amer Fort. De bul Bijli moet dagelijks in de brandende zon heel zware ladingen voortslepen, waarbij hij de hele dag op brandend asfalt loopt. Wildlife SOS heeft de autoriteiten op de hoogte gebracht van de schrijnende situatie van de olifanten. Hierdoor zal het voor de illegale eigenaar veel moeilijker zijn om Suman te verkopen en haar uit Jaipur te krijgen. Wildlife SOS heeft zich met man en macht ingezet om in samenwerking met de autoriteiten zowel Suman als haar moeder en vader te kunnen redden. Er is echter nog geen actie ondernomen door het Forest Department en andere autoriteiten om de drie olifanten in beslag te nemen.

In het belang van het welzijn van de olifanten kan er niet langer worden gewacht totdat de autoriteiten actie ondernemen. Daarom is Wildlife SOS een petitie gestart om de autoriteiten nog meer onder druk te zetten om in te grijpen. Wildlife SOS vraagt iedereen om de petitie aan de Chief Wildlife Warden van Rajasthan met het verzoek om hun vrijheid, te ondertekenen en te delen in de Social Media. De Chief Wildlife Warden van Rajasthan heeft de benodigde bevoegdheden om actie te ondernemen.

Wildlife SOS roept ook iedereen op om olifantenattracties in Jaipur zoals het Amer Fort, te boycotten en reisorganisaties, vrienden en bekenden te informeren over de wreedheden die olifanten op dergelijke plaatsen worden aangedaan.

Daarnaast hoopt Wildlife SOS via de Social Media meer informatie te verkrijgen over de drie olifanten van mensen die Jaipur bezoeken. Wildlife SOS zal er in de tussentijd alles aan doen om deze olifanten te blijven volgen. Zij hebben nu advocaten die deze zaak behandelen, en zullen daarnaast veel aandacht besteden aan een bewustwordingscampagne over het lot van de olifanten.

Suman is nog heel jong, Wildlife SOS kan zich niet voorstellen dat dit olifantje nog meer dan 50 jaar bloot zal moeten staan aan wreedheden en een geïsoleerd bestaan. Peanut en haar zussen hebben een zo vrij mogelijk leven in de opvang. Zij hebben alle de zorg die ze nodig hebben. Het enige dat het leven van Peanut, en ook Suman compleet zou kunnen maken, is de hereniging met hun biologische familie.

Klik hier om de petitie van Wildlife SOS te tekenen.

Fotografie: Wildlife SOS