Kunstmatige intelligentie-technologie

Het Elephant Listening Project (ELP) van de Cornell Universiteit heeft kunstmatige intelligentie-technologie gebruikt om Afrikaanse bosolifanten op te sporen om hen te beschermen tegen stropers en andere bedreigingen. ELP volgt verschillende olifantenkuddes in het 5800 vierkante kilometer grote Nouabalé-Ndoki National Park, in de Republiek Congo, door middel van 50 sensoren die op verschillende locaties in het park zijn geplaatst.

De sensoren zijn ontwikkeld door het bedrijf Conservation Metrics. De sensoren volgen patronen van olifantenoproepen en geweerschoten en rapporteren de informatie aan parkwachters. De parkwachters gebruiken deze informatie vervolgens om te bepalen waar de kuddes zijn verzameld en waar de stropers werken.
ELP, die deel uitmaakt van het Cornell Lab of Ornithology, hoopt de impact te neutraliseren die stropers hebben gehad op de bosolifantenpopulatie in centraal Afrika. Alleen al in 2014 werden 25.000 bosolifanten gedood door stropers in het nationale park Minkébé in Gabon.
Het filteren van de audio-opnamen om de relevante informatie te vinden, is echter geen kleine taak – de sensoren genereren elke drie maanden meer dan zeven terabytes aan opnamen, wat overeenkomt met iets meer dan 2 miljoen nummers op iTunes. Het Elephant Listening Project hoopt het proces te versnellen en zo meer olifanten te redden van stroperij door het gebruik van de AI-software van Conservation Metric.

“Een van de belangrijkste dingen die deze samenwerking zal doen, is de zaken versnellen, zodat we de mensen die het nationale park beheren, kunnen laten zien dat we informatie kunnen bieden die een verschil kan maken”, stelt Peter Wrege, directeur van het Elephant Listening Project. “Als het ons een jaar kost om erachter te komen wat olifanten in het bos doen, is het al te laat.”

“Akoestiek stopt de stroperij niet, maar ik denk dat het misschien de enige manier is om voldoende informatie te krijgen,” vertelde Wrege. “Het is beangstigend, maar het is het waard en het kan worden gedaan. We moeten gewoon doorgaan.”

Bron en foto: Elephant Listening Project