Melbourne vernietigd ivoor

Op World Wildlife Day 2018, 3 maart 2018, heeft de Australische stad Melbourne in beslag genomen ivoor en hoorns van neushoorns publiekelijk vernietigd. Ter plaatse werd er door particulieren 100 kilo aan ivoorsnijwerken en ornamenten ingeleverd. Elk item werd eerst officieel geregistreerd voordat het voor de ogen van het toegestroomde publiek werd vernietigd. Tijdens de vernietiging werd sterk benadrukt dat olifanten en neushoorns een essentiële rol spelen bij de instandhouding van de Afrikaanse savanne . Zij vormen de hoeksteen van het ecosysteem. Zonder deze dieren zullen er grote veranderingen in de natuur ontstaan, met negatieve domino-effecten op de vele plant-en diersoorten die afhankelijk zijn van de verloren leefgebieden.

Uit een recent onderzoek bleek dat 77% van de Australiërs niet op de hoogte is dat het legaal was om ivoor in Australië te verkopen, en 86% van de ondervraagden vond dat de handel in ivoor volledig verboden moest worden.

De omvang van de illegale ivoorhandel in Australië is aanzienlijk. Dit geldt ook voor de binnenlandse handel, die nog niet wordt aangepakt. China en de Verenigde Staten hebben inmiddels een binnenlands verbod op de handel in ivoor ingesteld. Groot Brittannië en de Europese Unie overwegen hetzelfde. Tijdens het evenement werd er dan ook een dringend beroep gedaan op de Australische regering om op korte termijn een algeheel verbod op de handel in ivoor in te voeren en de illegale handel aan te pakken.