Nederland schuldig aan ivoorhandel.

Het Amerikaanse netwerk Avaaz en de actiegroep Elephant Action League hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van Nederland in de ivoorhandel. Het is gebleken dat Nederland tot over zijn oren is verwikkeld in de ivoorhandel. Daarmee is Nederland medeplichtig aan het doden van Afrikaanse olifanten om hun ivoor. De twee organisaties kochten eerder dit jaar in Nederlandse antiekwinkels en via Marktplaats heel eenvoudig ivoren kunstvoorwerpen. Op Marktplaats kwam men in slechts twee kliks op het aanbod in ivoren artikelen. Zij lieten de universiteit van Oxford ouderdomsonderzoek uitvoeren op deze gekochte objecten. Uit dit onderzoek is gebleken dat 68% van het onderzochte ivoor van ná 1947 dateert, wat betekent dat dit helemaal niet verhandeld had mogen worden.

Van de ivoren beeldjes die Avaaz in Nederland kocht, dateerden er tenminste drie uit de jaren 90, een ander item kwam zelfs van een olifant die tussen 2000 en 2003 nog op de Afrikaanse savanne leefde, mogelijk zelfs nog korter geleden. Het radio-koolstofonderzoek stelt namelijk niet het tijdstip van overlijden van de olifant vast, maar stelt vast wanneer het ivoor werd gevormd. Dit betekent dat het moment van overlijden van de olifant tot zelfs decennia later kan zijn.

Malafide ivoorhandelaren kunnen vrij eenvoudig met behulp van theebaden nieuw ivoor oud maken. Om onderscheid te kunnen maken tussen nieuw en oud ivoor is onderzoek naar radioactieve koolstof nodig, zoals nu bij het onderzoek op de universiteit van Oxford is gedaan. Omdat dit een kostbare en tijdrovende methode is, wordt dit volgens de campagnedirecteur Bert Wander van Avaaz, niet gezien als oplossing voor opsporingsdiensten.

Het onderzoek door Avaaz en Elephant Action League is uitgevoerd in tien EU-lidstaten en is met behulp van crowdfunding gefinancierd. Europa en Nederland hebben een leidende rol als het gaat om eerlijke handel. Vanwege de ivoorhandel in Nederland wordt deze eerlijkheid nu ondermijnd, aldus Bert Wander. De onderzoeksresultaten bevestigen dat in Nederland verkocht ivoor het doden van Afrikaanse olifanten om hun ivoor bevorderd.

D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zet zich al jaren in voor de bescherming van de Afrikaanse olifanten en pleit voor een totaalverbod op ivoorhandel. De uitkomsten van het onderzoek vormen het wetenschappelijk bewijs dat er in Nederland ook op grote schaal illegaal ivoor wordt verhandeld. Het huidige semi-verbod stelt dat de handel in ivoor van vóór 1947 wél is toegestaan, maar de handel in ivoor van ná 1947 volledig is verboden. Bovendien is er zelfs geen wettelijk certificaat vereist voor de handel in ivoor van voor 1947. De illegale ivoorhandel is daarom alleen aan te pakken met een totaalverbod!

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil wachten op de resultaten van een EU-onderzoek voordat men met een reactie komt. De EU doet momenteel een eigen onderzoek naar de handel in ivoor binnen de EU. Dit onderzoek gaat over de vraag of de handel in ivoor binnen de EU bijdraagt aan stroperij of illegale handel. Het EU-onderzoek en deze nieuwe gegevens worden bestudeerd en men komt dan zo snel mogelijk met een reactie.

De resultaten van het wetenschappelijke onderzoek van Avaaz en Elephant Action League zullen begin juli worden gepubliceerd. Het moment van publicatie is doelbewust gekozen, omdat de Europese Commissie eind juli beslist, of het toch niet beter is de lidstaten een totaalverbod op ivoor voor te stellen.

Frankrijk en Engeland werken hier al aan, maar Nederland nog niet omdat er te weinig bewijs is dat de handel in antiek en smokkel in elkaar zijn verweven. Met de resultaten van dit onderzoek is dit verhaal nu ontkracht. Nederland zijn verantwoordelijkheid nemen en Brussel moet een krachtig verbod instellen. Eén land dat niet meewerkt en het hele systeem is verzwakt.

Bron: AD.nl