Onderzoeksexpert illegale ivoorhandel overleden

Een van ‘s werelds toonaangevende onderzoekers van de illegale handel in ivoor en neushoorn-hoorn is in Kenia om het leven gebracht. Esmond Bradley Martin, 75 jaar, werd op 5 februari in zijn huis in Nairobi gevonden met een steekwond in zijn nek. De politie vermoedt dat het een mislukte overval was.

De voormalige speciale gezant van de VN streed jarenlang voor de bescherming van olifanten en neushoorns, door zich te verdiepen in de illegale handel in ivoor en hoorns. In de jaren 70 ging hij vanuit de Verenigde Staten voor het eerst naar Kenia, toen het aantal olifanten dat vanwege hun ivoor werd gedood enorm toenam. Decennialang riskeerde Bradley Martin zijn leven om in het geheim de illegale verkoop van ivoor en neushoornhoorn te fotograferen en documenteren. Zijn undercover-operaties en gepubliceerde onderzoeksresultaten vormden onmiskenbaar een stimulans voor de sluiting van de ivoormarkten in China en een basis voor andere landen om strengere wetgeving in te voeren aangaande de illegale handel in ivoor.

Hij reisde o.a. naar China, Vietnam en Laos om zich als koper voor te doen om op deze manier de details van de illegale handel vast te kunnen stellen. In een belangrijk rapport vorig jaar, stelden hij en zijn collega Lucy Vigne vast, dat Laos ‘s werelds snelst groeiende illegale ivoorhandel heeft. De expert was onlangs teruggekeerd van een onderzoeksreis naar Myanmar. Bradley Martin was bezig met het schrijven van zijn bevindingen van dit onderzoek toen hij overleed.

Zijn levenswerk was het beschermen van olifanten en neushoorns door het bestrijden van de illegale handel in ivoor en neushoorn-hoorn. Esmond Bradley Martin is een groot verlies voor de internationale natuurbeschermingsorganisaties.