Opvang in Phuket geeft Jan Jao een thuis

Jan Jao (38) is meer dan 35 jaar uitgebuit in de houtkapindustrie. Enkele maanden geleden werd ze door haar eigenaar verkocht aan het toerisme om ritjes aan toeristen te geven. In de afgelopen maanden is ze op geweldadige wijze ‘getraind’ om de metalen bak waar de toeristen in moeten, op haar rug te accepteren. Ondanks het geweld weigerde Jan Jao steevast de bak op haar rug. Lek werd over deze schrijnende situatie geïnformeerd en ging polshoogte nemen. Het is Lek gelukt om deze olifant te redden.

Jan Jao heeft een ellendig leven vol mishandelingen gekend en heeft geen enkele reden om een mens te vertrouwen. Heel bijzonder was dan ook het moment in de vrachtwagen die haar naar de opvang in Phuket bracht. Zij reikte met haar slurf naar het gezicht van Lek’s man Darrick, die de reddingsoperatie leidde. Dit ontroerende moment laat zien dat olifanten het hart van mensen kunnen ‘lezen’.

Na een uitputtende reis van 25 uur arriveerde de truck met de olifant in Phuket. In de opvang had Jan Jao voor het eerst in haar leven de mogelijkheid en de vrijheid om te gaan liggen. De uitgeputte Jan Jao sliep een gat in de dag. Haar herstel zal tijd en geduld vergen. Na vele jaren van uitbuiting en mishandelingen is ze nu veilig. In de opvang zal zij een zo vrij mogelijk leven in de natuur leiden, samen met de 5 andere olifanten die hier zijn opgevangen!

Momenteel zijn Lek en Darrick bezig met nog een tweede redding. Deze olifant zal naar Elephant Nature Park worden gebracht.