Petitie: Tegen jacht op olifanten in Botswana

Ben je tegen het opheffen van het jachtverbod, teken dan de petitie onderaan deze pagina.

Met onze petitie willen wij de regering van Botswana oproepen om het jachtverbod op olifanten niet op te heffen en zich in te spannen voor de realisatie van een internationaal natuurreservaat.

Botswana wil jacht op olifanten opnieuw toestaan. Geld is de enige reden, overlast wordt als excuus gebruikt.
De laatste jaren waren de olifanten veilig in Botswana. Oud-president Ian Khama van Botswana kondigde in 2014 het jachtverbod af, omdat hij zag dat het aantal olifanten overal schrikbarend daalde, voornamelijk door jacht en stroperij. De laatste jaren herstelde de populatie olifanten zich en de veilige omgeving had ook een aantrekkende werking op olifanten uit de buurlanden. Een succesverhaal op het gebied van bescherming van olifanten dreigt onder het bewind van de nieuwe president uit te draaien op een rampzalige tragedie met onomkeerbare gevolgen voor olifanten en de natuurgebieden.

Wie op olifanten wil jagen moet een vergunning aanvragen en daar wordt grof geld mee verdient. Dat is de enige reden voor de herinvoering van de jacht. Natuurlijk zijn er olifanten die bij gebrek aan voedsel de gewassen op de akkers van boeren leegeten. Akkers die op die plek helemaal niet horen te zijn. Een olifant leeft op z’n geheugen. De matriarch weet, dat als op een plek te weinig voedsel is, verderop wel voldoende voedsel aanwezig is. Als de kudde naar die plek toegaat en er groeit nu iets anders dan vroeger, doen de olifanten daar niet moeilijk over. De boeren, die hun oogst zien verdwijnen, wel. Dit gebied was altijd het voedselgebied van de olifanten. Dat boeren van dit natuurgebied nu landbouwgebied gemaakt hebben, weten de olifanten niet en is feitelijk gestolen van de olifanten.

De regering van Botswana overdrijft de populatie olifanten en zegt dat er ruim 230.000 olifanten in het land leven, terwijl uit betrouwbare tellingen blijkt dat er hooguit 130.000 olifanten in Botswana leven. Nog steeds de grootste olifantenpopulatie in Afrika. Het aantal olifanten is het probleem in wezen niet; gebrek aan leefruimte wel. Overal in Afrika daalt het aantal olifanten nog steeds schrikbarend. De belangrijkste oplossing voor de overlast die olifanten zouden veroorzaken, is het aanleggen van een groot natuurreservaat, verspreid over Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Dit natuurreservaat moet goed bewaakt worden, zodat stroperij geen kans heeft om de olifanten daar alsnog te vermoorden.

Foto’s: Valentina van Dijk

Petitie is sinds 1 april 2019 gesloten.