Sierraden van olifantenhaar en huid, een wrede trend.

Een verontrustende ontwikkeling in het modebeeld is een toename van de vraag naar sierraden gemaakt van dierlijk materiaal zoals olifantenhuid en -haar. De wrede modetrend zet het voortbestaan van de toch al kleine populatie overgebleven olifanten in met name Vietnam onder druk. Er leven slechts 80 olifanten in gevangenschap en ongeveer 100 in het wild. In 1990 bestond de populatie wilde olifanten nog uit 2000 dieren. In het nabijgelegen Myanmar en andere Aziatische landen worden olifanten ook in toenemende mate gedood om te kunnen voorzien in een groeiende vraag naar olifantenhuid en haar in het eigen land en in China. In deze landen gelooft men dat olifantenhuid en -haar bijdraagt in de genezing van huidproblemen als eczeem of acne. Er bestaan vermoedens dat het meeste olifantenhaar, niet zelden compleet met staarten, wordt binnengesmokkeld vanuit de buurlanden van Vietnam en zelfs vanuit Afrikaanse landen.

Het gebeurd zelfs dat door de stropers voor het gemak de hele staart bij de olifant eraf wordt gesneden. Bij olifanten in gevangenschap wordt de staart of een gedeelte ervan bruutweg afgehakt. De staart is een heel belangrijk instrument voor de olifanten. Zij gebruiken hun staart om insecten te verjagen en de achterzijde van hun lichaam schoon te houden. De haren zijn uiterst gevoelig en hebben een vergelijkbare functie als snorharen bij katachtigen. Olifanten tasten met hun staartharen hun directe omgeving achter zich af en weten zo precies waar hun baby loopt. Door de haren eruit te plukken of door de onderste staart helemaal af te knippen raakt de olifant in feite gehandicapt.

Verlies van leefgebied en stroperij hebben ertoe geleid dat de populatie olifanten ernstig is teruggelopen in Thailand, Vietnam, Myanmar, Cambodja en Laos, waar de dieren al eeuwenlang worden aanbeden. De etnische minderheden in de provincie Dak Lak in Vietnam hebben een diep spiritueel respect voor de dieren. Dit gebied werd ook wel het “olifantenrijk” genoemd vanwege de grote kuddes die eens in de bossen rondliepen, maar die nu bijna allemaal zijn verdwenen.

Volgens een Vietnamese legende werd het bij toeval op de bosbodem vinden van een staarthaar, als een symbool van geluk beschouwd. Maar het actief afsnijden van staarten of het plukken van haren voor de handel is nooit een onderdeel van de traditie geweest. De huid wordt direct nadat een olifant is gedood verwijderd om de huid zo vers mogelijk te kunnen verwerken in hoogwaardige handelsproducten. Volgens onderzoeken naar de verkoop kan de prijs voor een product gemaakt van olifantenhaar en/of huid oplopen tot US $ 900 per item. De toenemende vraag naar lichaamsdelen als haar en huid van olifanten is een wrede trend die gestopt moet worden.

Foto’s; Elephant Family en Africa facts