Stap van de olifant af!

De foto van een doorsnede toont de ruggengraat van een olifant en laat goed zien wat er mis is met het rijden met olifanten. De structuur van de wervelkolom geeft aan dat de wervelkolom van olifanten bestaat uit scherpe uitstekende botten die zich vanaf hun centrale ruggengraat naar boven uitstrekken. Deze uitsteeksels maken het voor de olifanten moeilijk om gewicht boven op hun rug te dragen, omdat het enorme druk uitoefent op de wervelkolom.

Olifanten die in het toerisme worden uitgebuit dragen per olifantenritje niet alleen de mahout, maar ook minstens 3-4 mensen op hun rug. Dit is een gewicht van tot wel 300 kilo. Dit is naast de zware kettingen die ook ongeveer 300 kilo wegen. Veel olifanten dragen ook eens een houten, of zelfs een metalen bak op hun rug, waar de toeristen inzitten, die weegt nog eens 300 kilo. Dat betekent dat de ruggengraat van de olifanten met circa 900 kilo per olifantenritje wordt belast. Om tijd en geld te besparen, om dagelijks meer ritjes te kunnen aanbieden, laten de mahouts de bakken vaak permanent op de rug van de olifanten zitten.

Het is niet verwonderlijk dat de dieren hierdoor enorm te lijden hebben en regelmatig letterlijk bezwijken met de dood als gevolg. Veel olifanten lijden aan artritis, verlammingen en andere ernstige botaandoeningen. De houten bakken schuren ook nog eens continu over hun gevoelige huid waardoor de zenuwen in het ruggenmerg worden beschadigd en er een dwarslaesie en zelfs massieve tumoren kunnen ontstaan, die ongeneeslijk zijn. Sowieso worden olifanten in dergelijke omstandigheden zelden medisch behandeld. Voeg daaraan toe dat het dikke jutekoord, waarmee de bak is bevestigd op hun rug, zo strak onder hun staart is gebonden, dat dit de stoelgang bij olifanten verhindert.

Kortom, olifantenritjes zijn een lijdensweg.
Doe er niet aan mee en stap van de olifant af!