Uitgemergelde processie-olifant Tiriki overleden

De bejaarde olifant Tikiri was een van de 60 processie-olifanten die elk jaar moesten marcheren op het Perahera-festival in Kandy op Sri Lanka. In augustus plaatste Save Elephant Foundation (SEF), de organisatie van Sangduen ‘Lek’ Chailert in Thailand, foto’s van Tiriki, die haar uitgemergelde lichaam als gevolg van haar gruwelijke bestaan onthulden. Onder het kleurrijke processiegewaad zag niemand de uitgemergelde conditie en de vele verwondingen van de 70-jarige olifant. Dankzij de publicatie van foto’s door SEF kreeg het wrede bestaan van Tiriki wereldwijde aandacht.

De minister van Toerisme van Sri Lanka bevestigde later dat ze uit de processie was gehaald en teruggebracht naar de eigenaar. Dit betekende helaas geen verbetering in haar leefomstandigheden. Lek heeft op Sri Lanka geprobeerd om Tiriki te helpen. Lek heeft de blik in de ogen van Tiriki gezien en wist dat zij uitgeput was. Tiriki is op 24 september overleden.

Hoewel Tiriki naar verluid wel enige medische zorg heeft gekregen en uit de processie is gehaald, was haar toekomst onzeker. Een woordvoerder van de boeddhistischetempel die het festival organiseert, vertelde dat Tikiri leed aan een “spijsverteringsaandoening”. De werkelijke oorzaak is echter het feit dat Tiriki haar hele leven is uitgebuit en geëxploiteerd. Zij heeft nooit voldoende, laat staan kwalitatief goed, voedsel en voldoende water gekregen. Hierdoor had zij ernstige spijsverteringsproblemen. Haar leven was een hel vol marteling en wreedheden, waar door haar overlijden nu een einde aan is gekomen. Tiriki heeft nooit gekend hoe olifanten met hun soortgenoten in groepsverband in de natuur behoren te leven.

Tiriki’s trieste verhaal is helaas geen uitzondering. Er leven in Azië nog talloze olifanten onder vergelijkbare schrijnende omstandigheden, die recht hebben op een beter leven.