Vermiste weesolifantjes teruggevonden!

Half mei zijn er drie weesolifantjes overgeplaatst van de babyopvang in Nairobi naar de opvanglocatie in Ithumba. Een week na hun overplaatsing was het drietal plotseling verdwenen. De verzorgers gingen er in eerste instantie vanuit dat de vermiste weesjes zich bij één van de groepen seniorwezen bevonden. Toen ook de groepjes van Mutara en Suguta zich in de buurt van de opvang lieten zien, wisten de verzorgers zeker dat het drietal niet bij de seniorwezen was. Er werd vervolgens met man en macht gezocht. Anti-stropersteams werden ingelicht, de Kenya Wildlife Service verrichte extra patrouilles en er werd vanuit de lucht gezocht. Om in de wijde omtrek, tussen de kuddes wilde olifanten, drie jonge weesolifantjes terug te vinden was een enorme klus.

Naarmate de tijd verstreek hielden de verzorgers rekening met slecht nieuws. De verrassing was dan ook bijzonder groot toen het drietal op 4 augustus werd gespot door een van de Anti-stropersteams. De weesolifantjes bevonden zich op dat moment in het gezelschap van een wilde kudde olifanten. Dupotto, het jongste olifantje, werd het eerst gered en naar Ithumba teruggebracht.


De twee oudere olifantjes waren pas kort in het weeshuis. Zij verkeerden in goede conditie omdat zij veel langer bij hun moeder en kudde hebben geleefd, voordat zij wees werden. Omdat de reddingsoperatie van Dupotto een enorm zware klus was, werd er besloten om de twee anderen bij de kudde wilde olifanten te laten en hun ontwikkeling op afstand te volgen.

Dupotto was pas enkele weken oud toen zij haar moeder verloor en in de babyopvang terecht kwam. Zij is nog niet zelfstandig genoeg om zich te kunnen redden in de vrije natuur. In de opvang werd pas goed duidelijk dat Dupotto’s conditie enorm te lijden heeft gehad van dit hachelijke avontuur. Dupotto was blij dat zij eindelijk weer terug was in de veilige en vertrouwde omgeving van de opvang. Het is echt een wonder dat een jong olifantje als Dupotto zo’n lange tijd in de natuur heeft weten te overleven!