Zeldzame olifant-tweeling ontdekt.

In het Tarangire National Park in Tanzania is onlangs een zeldzame olifant-tweeling met hun moeder en kudde waargenomen. De tweeling was aanvankelijk vrij dun en men was bezorgd dat ze niet zouden redden. In de afgelopen drie maanden heeft het flink geregend in Tarangire National Park. Hierdoor is de leefomgeving vruchtbaar en is er voldoende gevarieerd voedsel voor de olifanten aanwezig.

Broer en zus hebben zich in deze periode ontwikkeld tot twee gezonde speelse babyolifantjes. Dankzij de begeleiding van een ervaren matriarch en hun ervaren moeder heeft de tweeling een goede kans van overleven. Elk olifantje dat geboren wordt, is een belangrijke stap in de richting van het herstel van de populatie olifanten in dit leefgebied. Vrouwelijke familieleden helpen de kersverse moeders vaak met het grootbrengen van de kleintjes. Eloise zal zeker hulp nodig hebben, omdat de tweeling nog drie tot vier jaar afhankelijk is van moedermelk.

Natuurbeschermers en onderzoekers van de Wildlife Conservation Society hebben de olifant-tweeling inmiddels officieel geregistreerd in hun documentatie.

Onderzoekers geloven dat van alle babyolifantjes die er worden geboren, minder dan 1% tweeling-geboortes zijn. Bovendien wordt de moederolifant Eloise geschat op 57 jaar oud, wat haar de oudste vrouwelijke olifant ooit maakt, die het leven heeft geschonken aan een tweeling. Het sterftecijfer voor een olifant-tweeling ligt hoger dan bij babyolifantjes die hun moeder helemaal voor zichzelf hebben. De tweeling is inmiddels acht maanden oud en zij maken het beide goed.

De olifanten in en rond het Tarangire National Park worden goed beschermd door parkwachters en lokale gemeenschappen.
Tanzania en de ‘World Wildlife Federation’ hebben onlangs een grootschalig project opgezet door veel olifanten van radiozenders te voorzien, om hun welzijn en migratieroutes in kaart te brengen. Het doel hiervan is om de bedreigde olifanten in Oost-Afrika beter te kunnen beschermen. Sommige schattingen suggereren dat Tanzania in de afgelopen 10 jaar, circa 90 procent van zijn olifantenpopulatie heeft verloren aan stroperij.

Klik hier om een stukje film van de tweeling te zien.