Zimbabwaanse weesolifantjes voorbereid op terugkeer naar natuur.

Onder het regime van president Mugabe in Zimbabwe werden er in 2015 circa 200 jonge olifantjes uit de natuur gevangen, om voor veel geld verkocht te worden aan Chinese dierentuinen en circussen. Ondanks vele inspanningen van beschermingsorganisaties kon helaas niet worden voorkomen dat de meeste olifantjes naar China werden verscheept, waar hen een levenslang gevangenschap in erbarmelijke omstandigheden wachtte. Drie olifantjes werden afgewezen omdat zij niet ‘perfect’ waren door China en bleven achter. Twee van hen hadden beschadigingen aan hun slurf en een olifantje liep mank als gevolg van een verwaarloosde breuk. De opvang Wild is Life Grand Zimbabwe & ZEN ( Zimbabwe Elephant Nursery) vangt verweesde dieren op en rehabiliteert hen stapsgewijs naar een zelfstandig leven in de vrije natuur. De opvang had op dat moment de zorg voor slechts een weesolifantje en een speciale ‘olifantenopvang’ was nog in aanbouw.

Eigenaresse Roxy Danckwerts opende niet alleen haar hart maar ook de deuren van de nog onvoltooide olifantenopvang om de drie weesolifantjes, twee bulletjes en een vrouwtje in de leeftijd van 4-6 jaar, een nieuwe kans te geven. De opvang werd in zes dagen afgebouwd. Met veel toewijding, de best mogelijke zorg en hulp van steunstichtingen zijn de olifantjes in de afgelopen jaren verzorgd en voorbereid op een zelfstandig leven in de vrije natuur. De opvang heeft in deze periode nog vijf weesolifantjes opgevangen. Alle weesolifantjes hebben onderling een sterke band gevormd. Na bijna drie jaar in de opvang waren zes olifantjes klaar voor de volgende stap in hun leven.

Er is meer dan 1000 km verderop, midden in het Panda Masuie Forest in Zimbabwe, een opvang voor deze weesolifantjes gerealiseerd. Op deze plek worden de olifantjes verzorgd en begeleid tot aan het moment dat zij een zelfstandig leven in de natuur kunnen leiden. Het groepje weesolifantjes voelt zich al helemaal thuis in hun nieuwe leefomgeving.