Olifantvriendelijke bestemmingen

Aandacht voor het welzijn van olifanten

Voorbeelden van olifantvriendelijke bestemmingen in Azië zijn; nationale parken, opvangreservaten en olifantvriendelijke projecten. Op deze plaatsen leiden olifanten een vrij leven in groepsverband onder natuurlijke omstandigheden. Babyolifantjes groeien op bij hun moeder en kudde. Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor om olifantvriendelijke bestemmingen te bezoeken. Zonder bezoekers hebben de toeristische trekpleisters ook geen inkomsten meer. Dit biedt ruimte aan beschermingsorganisaties om kampeigenaren in Thailand ervan te overtuigen te stoppen met het aanbieden van olifantenritjes en circusachtige shows. In Thailand stapt een toenemend aantal kampeigenaren over op olifanvriendelijke projecten. Dit zijn veelal kleinschalige projecten met aandacht voor het welzijn van de olifanten.

Natuurlijke omstandigheden
Bij olifantvriendelijke projecten en opvangreservaten in Thailand leven olifanten die gered zijn van wrede omstandigheden in de toeristenindustrie. Er rijdt niemand op de olifanten, ook geen mahout en er wordt niet met de dieren gefokt! De olifanten worden niet mishandeld en staan niet vastgeketend. Zij leiden een zo vrij mogelijk leven onder natuurlijke omstandigheden. Bij olifantvriendelijke projecten is, in het belang van het welzijn van de olifanten, het contact met mensen zo beperkt mogelijk.

Enkele voorbeelden van opvangreservaten in Thailand;
‘Elephant Nature Park’ in Chiang Mai in Noord-Thailand, ‘Elephant Haven Kanchanaburi’ in omgeving van Bangkok, ‘Phuket Elephant Sanctuary’ en ‘Phuket Elephant Park’ in Phuket,‘Pattaya Elephant Sanctuary’ in Pattaya, ‘Samui Elephant Haven’ en ‘Samui Elephant Sanctuary’ op het eiland Koh Samui.

Enkele voorbeelden van dagprojecten in Thailand;
De meeste van deze kleinschalige dagprojecten bevinden zich ten zuiden en ten noorden van Chiang Mai in Noord-Thailand. In het belang van de olifanten is er een maximum van 10 bezoekers per dag. Voorbeelden zijn; ‘Karen Elephant Retreat’, ‘Sunshine for Elephants’,’Care for Elephants’, ‘Pamper a Pachyderm’, ‘Elephant Highlands Project’ en het ‘Surin Project’.

Olifantvriendelijke reisorganisaties

Wil jij graag op vakantie met een reisorganisatie die olifantvriendelijke excursies aanbiedt?
Onderstaande Nederlandse reisorganisaties bieden in plaats van olifantenritten alleen nog olifantvriendelijke excursies aan.

Baobab
BETje individuele reizen
de Jong Intra Vakanties
Diogenes Reizen
Djoser Reizen
Fair Mundo Travel
FOX Vakanties
Green Canyon Reizen
Holland International
Koning Aap
KRAS.nl
Langkapura Reizen
OnsKenia
Sawadee
Shoestring
Sri Lanka op reis
SNP Natuurreizen
SRC Cultuurvakanties
Stip Reizen
Talisman travel design
TUI
YourWay2Go

Ken jij een reisorganisatie die geen olifantenritten aanbiedt en nog niet op deze lijst staat?
Geef deze dan alsjeblieft door via info@olifanten.org