Azië Fonds

Het Aziatische Olifant Fonds steunt Elephant Nature Park, een opvang voor mishandelde olifanten in Thailand. De Aziatische olifant is het meest bedreigd. De meeste olifanten in Thailand leven in gevangenschap.

Elephant Nature Park (ENP) is opgericht door “Lek” Sangduen Chailert; “Lek” betekent ‘Klein’ in het Thais.

Lek is een kleine vrouw met een enorm tomeloze inzet en passie voor olifanten. Ze zet zich in voor gewonde, mishandelde en getraumatiseerde olifanten, die hun hele leven al hebben gewerkt in de toeristen-industrie of houthandel.

Toeristen zijn vaak niet op de hoogte wat een olifant heeft doorgemaakt voordat hij getraind werd om in de toeristenindustrie te werken. Nog steeds worden er kleine baby-olifantjes gekidnapt van hun moeder, waar ze vervolgens worden gemarteld om als werkolifant, last-/huisdier of toeristentrekker te fungeren. Het is onbegrijpelijk dat dit soort praktijken in deze tijd nog bestaan. Deze mensen hebben geen gevoel, geen hart, geen emoties. Terwijl olifanten het meest menselijke dier is, zij hebben dezelfde emoties als mensen. Olifanten zijn sociaal, behulpzaam en hebben verdriet als hun soortgenoot pijn heeft of sterft.

Een gekidnapt baby-olifantje wordt zodanig gemarteld dat het uitschreeuwt van de pijn en na de vele dagelijkse martelingen de wil om te leven opgeeft. Wanneer het olifantje he-le-maal is gebroken, zal het uiteindelijk doen wat hem opgedragen wordt. Omdat het olifantje weet dat wanneer hij doet waar hij zelf zin in heeft de marteling weer opnieuw zal beginnen. Het diertje heeft niets verkeerd gedaan, maar wordt voor de rest van zijn leven aan de ketting vastgelegd. Mahouts laten hun olifanten van jongs af aan bedelen of kunstjes doen, een lot van vele straatolifanten die de hele dag in drukke steden langs het verkeer lopen als levende toeristenattractie. De olifanten worden met een haak achter de oren of op het hoofd geprikt, de felle pijnscheuten zorgen er voor dat de olifant onder controle van de mahout blijft en geen ‘gekke’ dingen gaat doen.

Lek zet zich in om olifanten uit gevangenschap vrij te kopen. Wanneer de vrijgekochte olifanten in Elephant Nature Park arriveren worden ze direct gekalmeerd en getroost om aan te tonen dat de verzorgers aan haar kant staan. Door middel van een ceremonie worden de olifanten ingewijd, ze krijgen een nieuwe naam om niet meer herinnerd te worden aan de verschrikkelijke tijd die achter hen ligt. Er volgt een periode waarin hun traumatisch verleden verwerkt moet worden. Lek en haar team zijn hierin gespecialiseerd. Veel olifanten zijn enorm verwaarloosd, sommige kunnen door de enorme diepe wonden aan hun voeten amper nog lopen of hebben rugletsel opgelopen. Door intensieve verzorging en begeleiding krijgen deze olifanten een zorgeloos en zo vrij mogelijke toekomst.

ENP is een uniek project in de provincie Chiang Mai. Een reservaat, omringd door een rivier en beboste bergen waar de olifanten een zo vrij mogelijke leven kunnen leiden. Inmiddels verblijven er meer dan 60 olifanten in het park samen met honden, buffels en andere zwerfdieren. De olifanten leven in verschillende groepen. Groepjes van oude olifanten, maar ook pasgeboren olifantjes samen met hun moeders en tantes. Dat de olifanten zich helemaal thuis voelen in ENP bewijst door de geboren olifantjes.

Naast het reservaat heeft ENP de Jumbo Express opgezet. Dit is een mobiele medische eenheid die ingezet wordt om olifanten in de regio van medische verzorging te voorzien. Tegelijk met deze activiteiten grijpen ze de gelegenheid aan om lokale bergstammen te voorzien van medicijnen, kleding, speelgoed voor kinderen en educatie. Daarnaast zet ENP zich in voor een lobby bij de overheid, het voorlichten van mensen en het redden van olifanten.

Olifantbeschermer

Door dit project te steunen help je mee aan de verzorging van de olifanten in ENP, maar ook aan de bescherming van olifanten in Thailand. Je hebt de mogelijkheid om Beschermer te worden of peetouder van het olifantje Faa Mai dat geboren is in ENP.Word peetouder van Thong Ae

De geboorte van Thong Ae is het gevolg van ‘gedwongen fokken’, waarbij haar moeder stond vastgeketend om gedekt te worden. De kleine Thong Ae was slechts 5 maanden oud toen ze bij haar moeder werd weggehaald en werd verkocht aan een kamp met circusshows. Op deze plek is ze vastgebonden en gemarteld totdat haar wil was gebroken. Daarna werd Thong Ae gedwongen om op straat te bedelen. Op een drukke markt zagen mensen dat de mahout haar ernstig mishandelde. Hierdoor ontstond er een publiek protest en werden de autoriteiten ingeschakeld om Thong Ae te helpen.

De eigenaar van Thong Ae bracht haar onmiddellijk naar een ander kamp in Chiang Mai om strafrechtelijke vervolging te ontlopen. Op deze plek werd Thong Ae in het circus gedwongen om vernederende trucs uit te voeren om bezoekers te vermaken. Een oudere olifant ontfermde zich over haar, maar zij stierf als gevolg van uitputting terwijl ze een bak met toeristen op haar rug droeg.

In de zomer van 2017 werd Thong Ae samen met twee andere olifanten door een aantal mensen bij een eigenaar van een toeristenkamp gehuurd. De huurders brachten de olifanten rechtstreeks naar Elephant Nature Park (ENP), met de bedoeling de olifanten te redden. Wanneer Lek en haar team zelf een olifant redden, wordt Lek officieel eigenaar van de desbetreffende olifant, waarmee de toekomst van het dier is veiliggesteld. Doordat de huurders Thong Ae en de andere olifanten regelrecht naar ENP hebben gebracht, waren de dieren nog steeds eigendom van de rechtmatige eigenaar.

In augustus 2017 overtuigde Saengduen ‘Lek’ Chailert de eigenaar om Thong Ae naar ENP te laten gaan, zodat ze kon herstellen van haar trauma’s en haar slechte gezondheid. Vrijwel direct na haar aankomst in ENP ging de kleine Thong Ae wanhopig op zoek naar haar moeder. Zij vond bescherming bij een van de bejaarde olifanten en probeerde zelfs bij haar te drinken. Dit gedrag liet zien dat het babyolifantje, ondanks de wreedheden die ze heeft meegemaakt, haar moeder beslist niet was vergeten. In ENP vond Thong Ae liefde en bescherming bij veel oudere vrouwtjes. Ze heeft een sterke band met de vijf jaar oudere Jenny, die zich in het laatste toeristenkamp over haar heeft ontfermd en tegelijkertijd met haar naar ENP is gebracht. Thong Ae en Jenny zijn door Dani geadopteerd, die in dezelfde periode ook het weesolifantje Dok Gaew adopteerde. Dok Gaew en Thong Ae zijn even oud en groeien nu samen als broer en zus op. Thong Ae heeft een sterke behoefte aan moederliefde en vindt dit bij haar adoptiefamilie en diverse andere olifanten in de opvang. Lek moest veel moeite doen om het eigendomsrecht over Thong Ae te verkrijgen. Na anderhalf jaar besloot de eigenaar, begin 2019, dat hij Thong Ae terug wilde omdat ze inmiddels oud genoeg was om in zijn circus te werken. Zij zou een grote trekpleister zijn voor bezoekers. De verslagenheid was groot bij Lek en het team van ENP. Dit zou betekenen dat het jonge olifantje opnieuw een leven vol wreedheden tegemoet zou gaan. Dit mocht niet gebeuren!

Lek had alles gedaan wat in haar vermogen lag om de eigenaar ervan te overtuigen om Thong Ae in ENP te laten blijven. Lek nodigde de eigenaar zelfs uit in ENP, zodat hij met eigen ogen kon zien hoe goed het nu met Thong Ae gaat. Op deze manier hoopte Lek de eigenaar ervan te overtuigen om Thong Ae in ENP te laten blijven. Na maanden van onzekerheid en onderhndelingen gaf de eigenaar Lek een jaar de tijd om voldoende geld bijeen te krijgen om Thong Ae vrij te kopen. Dit is gelukt!

Dankzij Lek’s inspanningen is de toekomst van de jonge Thong Ae veilig gesteld. Het eigendomsrecht is inmiddels overgedragen aan Lek. Thong Ae hoeft niet terug naar het circus. Zij zal de rest van haar leven in de opvang onder natuurlijke omstandigheden in groepsverband met andere olifanten verblijven.
Foto onder: Faa Mai samen met de kleine Thong Ae.

Word peetouder van Faa Mai

Faa Mai is op 17 april 2009 geboren in ENP. Het is een heel vriendelijk, vooral sociaal maar ook een ondeugend olifantje en als eerst geboren olifantje in het park het lievelingetje van Lek. Wij zijn blij dat we Faa Mai in ons peetouderprogramma hebben kunnen opnemen.

Faa Mai verlaat bijna dagelijks haar familie om andere olifanten op te zoeken. Ze kan met alle olifanten goed overweg. Het is geweldig om te zien hoe zelfverzekerd Faa Mai oudere en gehandicapte olifanten begeleidt. Ze is een bijzondere olifant met een zachtaardig en sociaal karakter.