Azië Fonds

Het Aziatische Olifant Fonds steunt Elephant Nature Park, een opvang voor mishandelde olifanten in Thailand. De Aziatische olifant is het meest bedreigd. De meeste olifanten in Thailand leven in gevangenschap.

Elephant Nature Park (ENP) is opgericht door “Lek” Sangduen Chailert; “Lek” betekent ‘Klein’ in het Thais.

Lek is een kleine vrouw met een enorm tomeloze inzet en passie voor olifanten. Ze zet zich in voor gewonde, mishandelde en getraumatiseerde olifanten, die hun hele leven al hebben gewerkt in de toeristen-industrie of houthandel.

Toeristen zijn vaak niet op de hoogte wat een olifant heeft doorgemaakt voordat hij getraind werd om in de toeristenindustrie te werken. Nog steeds worden er kleine baby-olifantjes gekidnapt van hun moeder, waar ze vervolgens worden gemarteld om als werkolifant, last-/huisdier of toeristentrekker te fungeren. Het is onbegrijpelijk dat dit soort praktijken in deze tijd nog bestaan. Deze mensen hebben geen gevoel, geen hart, geen emoties. Terwijl olifanten het meest menselijke dier is, zij hebben dezelfde emoties als mensen. Olifanten zijn sociaal, behulpzaam en hebben verdriet als hun soortgenoot pijn heeft of sterft.

Een gekidnapt baby-olifantje wordt zodanig gemarteld dat het uitschreeuwt van de pijn en na de vele dagelijkse martelingen de wil om te leven opgeeft. Wanneer het olifantje he-le-maal is gebroken, zal het uiteindelijk doen wat hem opgedragen wordt. Omdat het olifantje weet dat wanneer hij doet waar hij zelf zin in heeft de marteling weer opnieuw zal beginnen. Het diertje heeft niets verkeerd gedaan, maar wordt voor de rest van zijn leven aan de ketting vastgelegd. Mahouts laten hun olifanten van jongs af aan bedelen of kunstjes doen, een lot van vele straatolifanten die de hele dag in drukke steden langs het verkeer lopen als levende toeristenattractie. De olifanten worden met een haak achter de oren of op het hoofd geprikt, de felle pijnscheuten zorgen er voor dat de olifant onder controle van de mahout blijft en geen ‘gekke’ dingen gaat doen.

Lek zet zich in om olifanten uit gevangenschap vrij te kopen. Wanneer de vrijgekochte olifanten in Elephant Nature Park arriveren worden ze direct gekalmeerd en getroost om aan te tonen dat de verzorgers aan haar kant staan. Door middel van een ceremonie worden de olifanten ingewijd, ze krijgen een nieuwe naam om niet meer herinnerd te worden aan de verschrikkelijke tijd die achter hen ligt. Er volgt een periode waarin hun traumatisch verleden verwerkt moet worden. Lek en haar team zijn hierin gespecialiseerd. Veel olifanten zijn enorm verwaarloosd, sommige kunnen door de enorme diepe wonden aan hun voeten amper nog lopen of hebben rugletsel opgelopen. Door intensieve verzorging en begeleiding krijgen deze olifanten een zorgeloos en zo vrij mogelijke toekomst.

ENP is een uniek project in de provincie Chiang Mai. Een reservaat, omringd door een rivier en beboste bergen waar de olifanten een zo vrij mogelijke leven kunnen leiden. Inmiddels verblijven er meer dan 60 olifanten in het park samen met honden, buffels en andere zwerfdieren. De olifanten leven in verschillende groepen. Groepjes van oude olifanten, maar ook pasgeboren olifantjes samen met hun moeders en tantes. Dat de olifanten zich helemaal thuis voelen in ENP bewijst door de geboren olifantjes.

Naast het reservaat heeft ENP de Jumbo Express opgezet. Dit is een mobiele medische eenheid die ingezet wordt om olifanten in de regio van medische verzorging te voorzien. Tegelijk met deze activiteiten grijpen ze de gelegenheid aan om lokale bergstammen te voorzien van medicijnen, kleding, speelgoed voor kinderen en educatie. Daarnaast zet ENP zich in voor een lobby bij de overheid, het voorlichten van mensen en het redden van olifanten.

Olifantbeschermer

Door dit project te steunen help je mee aan de verzorging van de olifanten in ENP, maar ook aan de bescherming van olifanten in Thailand. Je hebt de mogelijkheid om Beschermer te worden of peetouder van het olifantje Faa Mai dat geboren is in ENP.Peetouder van Faa Mai

Vrienden van de Olifant heeft de mogelijkheid gekregen om Faa Mai in het peetouderprogramma op te nemen.
Faa Mai is op 17 april 2009 geboren in ENP. Het is een heel vriendelijk en ondeugend olifantje en als eerst geboren olifantje in het park het lievelingetje van Lek.