Ziekenhuishelper

Ziekenhuishelpers helpen babyolifantjes.

1 op de 3 baby-olifantjes op Sri Lanka dat z’n moeder verloren heeft stierf door melkgebrek, uitdroging of verwondingen. Een kostbaar leventje dat gered zou kunnen worden in een olifantenziekenhuis.

Vrienden van de Olifant hoorde van ETH-hoofddierenarts Dr. Vijitha Perera dat 1 op de 3 gevonden baby-weesolifantjes alsnog overlijd, omdat er onvoldoende gespecialiseerde medische zorg geboden kan worden. Vrienden van de Olifant vond dat zij iets moest doen om ervoor te zorgen dat elk kostbaar leventje daadwerkelijk een nieuwe kans krijgt. Dr. Vijitha Perera vertelde dat de baby-weesolifantjes dikwijls in een levensbedreigende situatie of met een gecompliceerde aandoening gevonden worden. Het is van groot belang dat deze weerlozen babyolifantjes direct alle medische hulp krijgen die zij nodig hebben. Vrienden van de Olifant heeft zich 3 jaar ingezet om een Olifant Ziekenhuis te kunnen realiseren en op 26 oktober 2016 kon ‘Elephant Transit Home Medical Centre’ geopend worden.

Het ETH Medical Centre ligt in Giritale, in het midden-noorden van Sri Lanka. Giritale ligt in de omgeving van het Minneriya National Park en het Kaudulla National Park; waar de meeste baby-weesolifantjes gevonden worden. Baby-weesolifantjes komen dikwijls alleen te staan als gevolg van mens-olifantconflicten. In de natuur worden de babyolifantjes met liefde door de moeder en de rest van de kudde verzorgd en beschermd. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van het olifantje. Een babyolifantje dat alleen komt te staan zal sterven als het niet gered wordt.

Het ETH Medical Centre is uitgerust met moderne apparatuur dat specifiek voor olifantjes is te gebruiken. Ernstig uitgedroogde en besmette patiënten kunnen op de intensive care behandeld worden. Olifantjes met een complexe aandoening kunnen direct geopereerd worden. Het ziekenhuis heeft o.a. verschillende behandelruimtes, een intensive care, laboratorium en opvang voor olifanten en andere dieren. Naast de kleine olifantjes kunnen ook andere wildlife-dieren, die in een bedreigende situatie terecht zijn gekomen in het ziekenhuis behandeld worden. Babyolifantjes die in kritieke toestand worden gevonden worden in het ziekenhuis opgenomen. Door intensive specialistische medische hulp hebben de olifantjes in het Medical Centre een grote kans op herstel. De dierenartsen doen hun uiterste best om elk kostbaar leventje te redden.

Het ETH Medical Centre heeft financiële ondersteuning nodig om de medische voorraad aan te kunnen vullen en indien nodig apparatuur te vervangen. Zodat de dierenartsen op elk ogenblik de dringende specialistische hulp kunnen blijven bieden. Het olifantenziekenhuis heeft voor het functioneren Ziekenhuishelpers nodig. Een Ziekenhuishelper zorgt ervoor dat de artsen de weerloze babyolifantjes de medische zorg kunnen geven die hun leventjes redden. Voor het kleine bedrag van € 2,50 per maand kun je al helpen door je aan te melden als Ziekenhuishelper. Je ontvangt na aanmelding een persoonlijk Medisch Paspoort en eens per jaar een Medisch Bulletin, met de laatste ontwikkelingen en vorderingen van het Olifant Ziekenhuis.

Aanmelden als Ziekenhuishelper kan via het aanmeldingsformulier

Wanneer een babyolifantje geen medische verzorging meer nodig heeft, wordt het diertje naar het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home (ETH) in Udawalawe gebracht. Hier worden de weesolifantjes verzorgd en begeleid totdat zij groot en zelfstandig genoeg zijn om teruggebracht te worden naar een van de nationale parken waar zij zich kunnen aansluiten bij een in het wild levende kudde. In de afgelopen jaren hebben tientallen tienerolifantjes zich succesvol kunnen aansluiten bij een in het wild levende kudde. Sommige zijn zelfs weer moeder geworden van een babyolifantje. Een prachtig resultaat; zeker nu de olifantenpopulatie zo hard achteruit gaat is de bescherming van deze hulpeloze babyolifantjes zo hard nodig.